3. De rechtsvorm van uw onderneming

Eenmanszaak, BV of toch een vennootschap onder firma?

Voordat u aan de slag gaat als ondernemer, moet u kiezen voor een rechtsvorm. Wat betekent dat eigenlijk en welke rechtsvorm past bij u? Ook als u gaat starten als freelancer of ZZP’er, moet u een rechtsvorm kiezen. De rechtsvorm vermeldt u ook in uw ondernemingsplan.

De rechtsvorm bepaalt BTW verplichting en aansprakelijkheid

Een rechtsvorm bepaalt onder meer uw btw-verplichtingen. Maar bijvoorbeeld ook uw aansprakelijkheid voor schulden. Bij sommige rechtsvormen bent u privé aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf. Gaat uw bedrijf failliet, dan gaat u privé ook failliet. Toch kan zo’n rechtsvorm voor u de beste optie zijn. Het is dus belangrijk om te kijken welke rechtsvorm het beste bij u past.

Dit zijn de verschillende rechtsvormen

Er zijn verschillende soorten rechtsvormen waar u als startend ondernemer voor kunt kiezen. Hieronder de 4 meest populaire rechtsvormen:

  • Bij een eenmanszaak is er sprake van 1 eigenaar (al kunnen er wel mensen bij u werken). Een inschrijving in het Handelsregister van de KvK is voldoende.
  • De vennootschap onder firma (vof) is een optie als u samen met iemand anders een bedrijf opricht. Een inschrijving in het Handelsregister van de KvK is genoeg. Wel moeten de eigenaren (de vennoten) iets inbrengen in de onderneming, zoals een geldbedrag.
  • Een maatschap is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen (de ‘maten’). Maatschappen zijn vooral populair in de agrarische, juridische en medische sector.
  • Bij een besloten vennootschap (BV) is het kapitaal verdeeld in aandelen en zijn de risico’s van hoofdelijke aansprakelijkheid beperkt. U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van de KvK én – voordat u start – een akte laten opmaken bij de notaris. Een BV is vooral interessant voor zelfstandige professionals die verwachten dat ze meer dan € 50.000,- per jaar gaan verdienen.

< Vorige: bedrijfsnaam Volgende: inschrijven KvK