4. KvK, Belastingdienst en zakelijke rekening

Snel en eenvoudig online regelen

Als u een eigen bedrijf start, moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kan online, via de website van de KvK. Bent u freelancer met een eenmanszaak, dan hoeft u zich alleen in te schrijven als uw eigen bedrijf voldoet aan een aantal criteria.

Deze criteria bepalen of u een onderneming hebt

Een onderneming voldoet aan de volgende criteria:

  • U levert goederen of diensten.
  • U vraagt hier een vergoeding voor (het is dus geen vrijwilligerswerk en u neemt deel aan het normale economische verkeer).
  • U hebt meer dan één opdrachtgever.
  • U voert uw werkzaamheden naar eigen inzicht uit.

Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die u in uw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.

De gegevens die de Kamer van Koophandel nodig heeft bij inschrijven

Voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel heeft u al een aantal beslissingen genomen. U heeft een bedrijfsnaam, u weet welke goederen of diensten u wilt aanbieden en u weet welke rechtsvorm u uw organisatie wilt geven.

De Belastingdienst is automatisch op de hoogte

De criteria voor een onderneming zijn dezelfde die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of u btw moet betalen. Is dat het geval, dan bent u ‘btw-plichtig’ en heeft u dus een onderneming. U hoeft u niet zelf bij de Belastingdienst te melden: zodra uw onderneming is geregistreerd bij de KvK gaat daarvan automatisch een bericht naar de Belastingdienst.

Een zakelijke rekening niet verplicht wel handig

U bent geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst is op de hoogte van uw startende onderneming. Dan is een zakelijke rekening openen op naam van u zojuist ingeschreven bedrijf de volgende stap. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig: u houdt uw zakelijke en privé betalingen zo goed gescheiden. Wel zo gemakkelijk voor uzelf, de Belastingdienst en uw boekhouder. Tip: zodra uw eerste omzet op uw zakelijke rekening staat, reserveer voldoende geld voor de BTW aangifte (omzetbelasting) en de inkomstenbelasting. Beter te veel opzij gelegd dan achteraf te kort komen. Een bedrijfsspaarrekening openen is dan ook zeker handig en geeft uzelf overzicht.

< Vorige: rechtsvorm Volgende: zakelijke verzekeringen