2. Een bedrijfsnaam kiezen

Geef uw eigen onderneming een naam en gezicht

Het kiezen van een goede bedrijfsnaam voor uw eigen onderneming is erg belangrijk. Maar hoe kiest u als startende ondernemer nu een goede naam? Veel startende ondernemers vinden dit het allermoeilijkst. Dat komt omdat de naam van uw bedrijf jarenlang mee moet gaan. Hij komt terecht op uw facturen, uw website, uw belastingformulieren en visitekaartje. Daar komt bij dat de naam die u kiest, vaak heel nauw samenhangt met u als persoon. Zeker als u er letterlijk uw naam aan verbindt.

3 Tips bij het kiezen van een bedrijfsnaam

U kunt als starter volstaan met de écht belangrijke punten die aangeven of uw ideeën haalbaar zijn:

  • Uw bedrijfsnaam moet passen bij u en uw onderneming. Niet alleen nu, maar liefst ook in de toekomst. Dan blijven eventuele toekomstige diensten gewoon onder de paraplu van uw bedrijfsnaam passen.
  • Hou uw bedrijfsnaam kort en bondig. Zo is ze goed te onthouden en kunnen klanten u goed vinden, op internet en daarbuiten.
  • Verbind u uw handelsnaam aan uw producten of diensten? Registreer uw handelsnaam dan ook als merk. Dat doet u online bij het BBIE. Zo bent u ook beschermd buiten de plaats waar u onderneemt (bijvoorbeeld internationaal of online als u een webshop heeft).

Stappenplan voor een goede bedrijfsnaam

Waar uw voorkeur ook naar uit gaat, eigenlijk kunt u elke naam kiezen. Als deze maar voldoende onderscheidend is, niet verwarrend, of misleidend is of in strijd met bestaande handelsnamen of merken. De Kamer van Koophandel heeft een stappenplan opgesteld voor het kiezen van een goede bedrijfsnaam. U kunt er meteen controleren of de naam die u wilt gebruiken al bestaat en mogelijk verwarring oproept.

Domeinnaam nog vrij? Check het!

Het mooiste is als uw bedrijfsnaam ook terugkomt in uw internetadres. Nederlandse domeinnamen zijn veilig te checken op de site van SIDN. Voor een domeinnaam met .com, .eu en andere internationale extensies kunt u terecht op www.domaininfo.com.

< Vorige: ondernemingsplan Volgende: rechtsvorm