Goed risicobeheer heeft groot effect op bedrijfs­continuïteit

Welke risico’s zijn er en welke maatregelen zijn passend?

Hoe werkt de Risicoscan precies?

Veel ondernemers vinden het lastig hun belangrijkste bedrijfsrisico's aan te geven. Stel echter een willekeurige ondernemer de vraag: "Hoe gaat u het snelste failliet?" en hij heeft wél een duidelijk antwoord. Belangrijk, want om risico’s te kunnen beperken, moet je ze eerst herkennen. Risico-expert Louis Koehorst is er duidelijk over: "Ondernemers focussen van nature op positief nieuws. Ze denken dan ook niet graag na over risico’s. Maar de consequentie van het niet toepassen van risicomanagement kan groot zijn; je continuïteit komt erdoor in het geding."

Ontdek uw 5 belangrijkste bedrijfsrisico's

Van risicoherkenning naar risicobeheersing 

Iedere branche heeft eigen risico’s. De top 5 risico's van de bouw is anders dan de top 5 risico's van de zakelijke dienstverlening of de top 5 risico's van de detailhandel. Louis Koehorst: "Het is zaak alleen de belangrijkste risico’s en de bijbehorende maatregelen in kaart te brengen. Is bijvoorbeeld waterschade funest voor de bedrijfsvoering van uw bouwbedrijf? Kan brandschade ertoe leiden dat een volledige transportlijn binnen uw groothandel stilvalt? Kan een claim betreffende aansprakelijkheid uw adviesbureau de das omdoen? Is duidelijk welke bedrijfsrisico’s er zijn, dan is de volgende stap: risicomanagement".
Binnen risicomanagement onderscheidt Centraal Beheer 4 soorten risico's: De achterliggende gedachte is dat niet alle risico’s bepalend zijn voor de bedrijfscontinuïteit en dus vragen om een verzekering. Dit helpt de ondernemer te bepalen van de risico’s in te delen en zo welke risico’s niet te vermijden, te verminderen of zelf te dragen zijn en dus welke verzekerd moeten worden.

U start dus met alle risico's die een bedrijf loopt en gaat daarna als volgt te werk:
  1. bepaal welke risico's u niet wilt lopen;
  2. bepaal welke risico's u kunt verlagen;
  3. bepaal welke risico's u wilt verzekeren en welke u goed zelf kunt dragen.
Doe de Risicoscan

Niet iedere verzekering is de juiste 

Is eenmaal duidelijk welke risico’s verzekerd moeten worden, dan is het zaak ze op de juiste manier te verzekeren. Niet gemakkelijk, aldus Accountmanager Zakelijk John Winkel: "Het blijkt lastig de juiste keuzes te maken bij de samenstelling van het verzekeringspakket en de dekkingen. Wie wel inventaris en goederen verzekert, maar niet bedrijfsschade, kan na een brand alsnog in de problemen komen. Tijdens het schadeherstel komt het bedrijf vaak stil te liggen. Alleen wie bedrijfsschade wel meeverzekert, heeft tijdens deze periode voldoende inkomen." Volgens John moeten ondernemers het belang van de juiste verzekeringen onderkennen: "Hoewel verzekeringen vaak geen prioriteit hebben, zouden ze eigenlijk in de top 3 moeten staan. Verzeker je bepaalde risico’s niet of niet goed? Dan kun je als ondernemer in grote problemen komen als er wel iets mis gaat".

Wilt u weten welke risico’s het meest voorkomen in uw branche en hoe u deze kunt beheersen? Selecteer uw branche en ontdek het.