Uw netwerk is groter dan u denkt

Iedereen die u kent én die een positieve indruk van u heeft, behoort tot uw netwerk. Uw vrienden, uw familie, oude klasgenoten, docenten, mensen van uw sportvereniging, (oud-)collega’s... Uw netwerk is groter dan u denkt. Bovendien hebben mensen uit uw netwerk zelf ook weer een netwerk. Zo kun u uw netwerk dus uitbreiden met de contacten van anderen.

Netwerken kan overal

Netwerken kan overal: bij congressen, workshops en seminars, op borrels en recepties. Maar ook op verjaardagen, tijdens trainingen en cursussen. Of door u aan te sluiten bij een netwerk van jonge professionals. En wat dacht u van het promoten van uw bedrijf via social media.

5 tips om goed gebruik te maken van uw netwerk:

  1. Een goede netwerkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees open en oprecht in uw interesse in anderen: mensen prikken er meteen doorheen als u een praatje komt maken met een verborgen agenda. 
  2. Houd er tijdens een gesprek op uw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: u begint meestal met geven voordat u gaat nemen.
  3. Zorg ervoor dat u een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar uw contacten als u twijfelt aan hun motieven.
  4. Denk ook aan de lange termijn. Misschien kunt u nu nog niets met een contact, over een half jaar blijkt u ineens een vraag te hebben waar dit contact u mee kan helpen.
  5. Bent u met iemand op goede voet, stuur een kaartje met verjaardagen en laat ook eens iets van u horen als u hem of haar niet nodig hebt. Zo houd u uw contacten warm.