Financieel gezond bedrijf

Zo voorkomt u financiële problemen tijdens de coronacrisis

Is uw omzet als gevolg van de coronacrisis teruggelopen? Heeft u financiële problemen door de crisis gekregen? Of ziet u dat uw klanten moeite hebben om de rekening te betalen? Dan kunt u te maken krijgt met betalingsproblemen – van uzelf of van klanten. Wilt u weten hoe u daar mee om kunt gaan? Lees onze tips en behou als zelfstandig ondernemer een financieel gezond bedrijf.

5 tips voor een financieel gezond bedrijf

In maart 2020 veranderde het werk van veel ondernemers van de 1 op de andere dag. De thuisblijfmaatregelen van de overheid hadden enorme gevolgen voor organisaties. De coronacrisis veegde agenda’s leeg, projecten werden heroverwogen en evenementen uitgesteld of afgeblazen. Dit raakt ook nu nog veel zelfstandig ondernemers. Sommigen zien hun omzet verdampen, anderen zien hun werk verschuiven. Voor ons allemaal geldt: we weten niet hoe de toekomst eruit ziet. De vraag is: wat kunt u doen om uw bedrijf financieel gezond te houden? Dit zijn vijf tips die u de rust kunnen geven om uw bedrijf overeind te houden in deze uitdagende tijd.
Veel ondernemers hebben een deel van het geld dat ze eerder hebben verdiend opzij gezet. Met die buffer kunnen zij het een tijdje uithouden wanneer er financiële problemen komen. Als u het idee heeft dat u in deze tijd uw buffer moet inzetten, dan is het raadzaam om te berekenen hoeveel tijd uw buffer voor u koopt. Stel daarom eerst eens uw slechtste liquiditeitsprognose van de komende maanden op. In zo’n liquiditeitsprognose zet u op een rijtje welke zakelijke kosten u nu maakt, welke uitgaven u privé verwacht en welke bedragen u nog aan De Belastingdienst moet betalen. Zet daarnaast de inkomsten op een rij, waarvan u absoluut zeker bent dat die nog gaan binnenkomen. Schrap alle inkomsten waar u over twijfelt: de opdrachten die mogelijk uitgesteld worden, de facturen die mogelijk later betaald worden en de facturen die klanten misschien niet meer kunnen betalen, omdat ze zelf in betalingsproblemen verkeren.

Met dit slechtst mogelijke scenario berekent u hoe lang u het met uw buffer uithoudt. U zult merken dat u hier veel aan heeft. Als u weet dat u het met uw buffer nog drie maanden kunt uithouden, geeft dat onmiddellijk rust. Elke extra opdracht en elke factuur die alsnog betaald wordt, levert u direct extra tijd op.
Een financieel gezond bedrijf maakt geen onnodige kosten. Bekijk voor alle kosten of ze noodzakelijk zijn. Kunt u bijvoorbeeld zakelijke abonnementen stopzetten? Of een tijdelijke verlaging van de huur van uw bedrijfspand voorstellen? Het is ook een goede tijd om eens te kijken naar de verlenging van zakelijke en privé-contracten: bent u vrij om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten? Kunt u voordeel behalen aan een nieuw energiecontract? En heeft u misschien een snellere internetverbinding nodig, die misschien ook nog goedkoper is?
Bedenk tegelijkertijd dat u door abonnementen stop te zetten, ook andere ondernemers raakt in hun inkomsten. Neem deze beslissingen daarom niet te snel, maar overleg en leg uw situatie uit. Misschien kan de dienstverlener met u meedenken over een andere oplossing. En wees verstandig in uw keuzes. Er zijn ook veel kosten voor ondernemers die de overheid compenseert. Kijk daarom ook welke overheidsregelingen op u van toepassing zijn. Hier vindt u een overzicht van de  overheidsmaatregelingen voor ondernemers.
Een van de maatregelen die de overheid heeft getroffen is de mogelijkheid om uitstel van belasting te krijgen. Ook zijn veel banken bereid om coulant om te gaan met wanbetaling van hypotheekrente en aflossing. U kunt mogelijk gebruik maken van een betalingsregeling.

Het is belangrijk om ook met uw klanten in contact te blijven. In deze tijd is er veel solidariteit met mensen die het financieel moeilijk hebben. De meeste klanten zullen begrip hebben voor uw situatie. Ze kunnen met u meedenken en helpen zoeken naar een oplossing. Mogelijk kunt u een betalingsregeling overeenkomen of uitstel krijgen.
Tegelijk is het goed om te beseffen dat uitstel geen afstel betekent. Denk daarom ook na over hoe u de nu uitgestelde rekening straks alsnog denkt te betalen.  Als u er niet uitkomt, kunt u altijd deskundigen om hulp vragen – bijvoorbeeld de experts van MKB Doorgaan, een partner van Centraal Beheer.
Soms is financieel gezond blijven een kwestie van timing. In deze tijd hebben ondernemers veel aan klanten die snel betalen. Het is daarom nu extra verstandig om uw facturen tijdig te sturen. Spreek uw klanten er op aan als ze uw betalingstermijn overschrijden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeld-betalingsherinnering. Breng kosten in rekening voor te late betaling. U kunt ook overwegen om klanten korting te bieden als ze juist sneller betalen. Het is niet vreemd om uw opdrachtgevers een aanbetaling te vragen voor uw werk – zeker als u zelf investeringen moet doen om een opdracht uit te voeren. Het kan natuurlijk gebeuren dat uw klanten aangeven uw factuur niet meer te kunnen voldoen. Wees voorbereid op de vraag of u een betalingsregeling met uw klant kunt afsluiten. Denk erover na onder welke voorwaarden u daaraan wilt meewerken.
Vergeet niet dat tijden van crisis niet alleen heftig kunnen zijn, maar ook lichtpuntjes bieden. Elke tijd van grote verandering biedt kansen voor ondernemers. Juist omdat u intensiever met uw onderneming bezig bent, komen creatieve ideeën sneller bij u op. Zo zijn veel ondernemingen razendsnel gedigitaliseerd tijdens de coronacrisis. Zorg dat u de kansen die deze tijd biedt niet aan u voorbij laat gaan. Dit gaat u helpen om nu en in de toekomst een financieel gezond bedrijf te houden.

Bonustip: download de minigids ‘Omgaan met grote veranderingen en risico’s’

Wilt u zich laten inspireren door andere ondernemers die een crisis hebben overleefd? Download dan de minigids ‘Omgaan met grote veranderingen en risico’s’. In deze minigids besteden we aandacht aan de ingrijpende momenten waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen – en hoe u dan de continuïteit van uw bedrijf kunt bewaken.
Download minigids