Voordelig zakelijk reizen

Voor de startende ondernemer

U bent startende ondernemer dus u wilt geld besparen. Dat kan, want zakelijk reizen met het openbaar vervoer of met de fiets levert belastingvoordeel op. U kunt per kilometer 19 cent aftrekken, net zoals u doet als u uw privéauto zakelijk rijdt. Of u betaalt geen btw op uw treinkaartje. Veel ondernemers kiezen bij de start van hun bedrijf voor het openbaar vervoer of de fiets. Daarbij blijft u fitter op de fiets en kunt u in de trein een boek lezen of alvast uw mails wegwerken.

Reizen met het openbaar vervoer

Reist u veel met het openbaar vervoer? Dan kunt u de 6% BTW die op een trein-, tram- of buskaartje zit, terugvragen bij de Belastingdienst. Let wel op het volgende:

  • houd goed bij hoeveel u zakelijk reist
  • betaal losse kaartjes met uw zakelijke rekening óf met een OV-chipkaart
Wanneer u als ondernemer veel met het openbaar vervoer reist, kijk dan serieus naar de aanschaf van een OV-chipkaart. Daarmee houdt u eenvoudig via internet uw reisoverzicht bij, inclusief specificaties. Dat scheelt weer veel tijd!

Zakelijk fietsen, heel gewoon

Werkt u straks vlakbij in de stad? Of legt u vaak korte afstanden af? Dan is het zakelijk reizen met de fiets een prima idee voor de startende ondernemer, zzp’er of welke andere ondernemer dan ook. Een fiets van €450,- of duurder mag u rekenen tot zakelijk vermogen. Dat scheelt al iets. Bovendien mag u uw zakelijk gefietste reis voor 19 cent per kilometer aftrekken van de belasting. En dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Fietst u dus elke dag naar kantoor, dan kan dat al behoorlijk belastingvoordeel opleveren!

Toch reizen met een bedrijfsauto of met uw privé auto?

Kiest u als toch voor een auto, dan is het handig om te weten wat fiscaal aantrekkelijk is: zakelijk reizen met een privéauto of juist andersom. Of een auto leasen? Lees hier wat het zakelijk of privé rijden van een auto betekent.

Bent u startende ondernemer? Of gaat u een eigen bedrijf starten? Bekijk dan ook eens ons overzicht over Risico’s en oplossingen.

Ook interessant voor u om te lezen: