Uurtarief berekenen

Wat kost u per uur als ondernemer?

Als startende ondernemer kan het lastig zijn om uw uurtarief vast te stellen. Dit hangt af van uw dienst, ervaring, marktwaarde en uw concurrentie. Maar hoe vertaalt u die naar euro per uur? Uw uurtarief berekenen wordt makkelijker met onze tips. 

Factoren die uw uurtarief bepalen

Hoeveel geld heeft u nodig? 

Het is voor u belangrijk dat u kijkt naar wat u nodig heeft om van te leven en hoeveel dagen per week u wilt of kunt werken. Als ondernemer maakt u kosten. Reiskosten, bijvoorbeeld, maar ook de huur van een werkplek en eventueel het betalen van uw personeel. Vergeet bovendien de kosten niet die u maakt voor uw pensioen, zakelijke verzekeringen en de aanschaf van uw inventaris. 
Wanneer u als ondernemer niet weet hoeveel geld u nodig heeft, loopt u een risico. Vraagt u een te laag uurtarief, dan lijdt uw bedrijf verlies. Ook een uurtarief dat de kosten precies dekt is niet voldoende. U wilt als ondernemer de ruimte hebben om te investeren in de toekomst of klappen op te vangen als het even tegen zit. 
Gaat u uitrekenen hoeveel geld u nodig heeft? Houd dan ook rekening met belasting. Als ZZP’er betaalt u bijvoorbeeld inkomstenbelasting over de winst die u gemaakt heeft met uw bedrijf. Neem deze belasting ook mee bij het berekenen van uw tarief. 

Wat doen uw concurrenten?

Concurrentie kan een grote invloed hebben op de prijzen die u kunt vragen. Is er een concurrent die steeds opdrachten krijgt die aan uw neus voorbij gaan? Dan kan de prijs wel eens de beslissende factor zijn. Andersom: als klanten bereid zijn om te betalen voor uw veel duurdere concurrent, is uw dienst misschien wel meer waard dan u denkt. 
Soms vindt u het uurtarief van uw concurrenten gewoon op hun website. Op die manier kunt u ook een schatting maken van het aantal uren dat ze aan bepaalde opdrachten besteden. Toch is prijzen achterhalen en vergelijken niet altijd zo eenvoudig. Misschien levert u extra service, die concurrenten niet bieden. Neem prijzen van uw concurrenten niet 1-op-1 over. Maak, voordat u uw prijs bepaalt, een concurrentieanalyse. Aan de hand daarvan kunt u weloverwogen een concurrerend uurtarief bepalen.  

Wat is uw eigen marktwaarde? 

Uw persoonlijke marktwaarde beïnvloedt uw uurtarief. Deze marktwaarde bestaat uit uw vaardigheden, kennis en ervaring. Een autoriteit op een bepaald gebied kan een hoger uurtarief vragen dan een starter die net komt kijken. Ook uw ervaring met een bepaald soort opdracht bepaalt uw waarde op de markt. De hoogste uurtarieven kunt u vragen voor specialistisch werk dat weinig andere ondernemers kunnen of mogen doen. Werk dat weinig ervaring of opleiding vereist, heeft vaak een lager uurtarief. 

Berekenen uurtarief: 5 tips

Hieronder vindt u 5 tips voor het berekenen van uw uurtarief en het maken van een tarievenlijst. 
Als startende ondernemer heeft u misschien het idee dat u nog niet zo veel kunt vragen voor uw werk. Dat is niet waar. Stel uw tarief niet te laag vast. Ook als u een eigen bedrijf begint, is uw ervaring en vakmanschap waardevol voor een klant.
De ene opdracht is de andere niet. Werk daarom met een variabel tarief. Spoedopdrachten kosten meer, bij een langere opdracht kunt u misschien juist een korting geven.
Neem in uw algemene voorwaarden of contract op welke kosten wel en niet binnen uw tarief vallen. Zo voorkomt u discussie en kunt u onverwachte uitgaven of extra werk apart in rekening brengen.
Een uurtarief berekenen is één optie. U kunt ook een vast bedrag vragen voor een totale opdracht: een fixed fee. Bij een fixed fee is het belangrijk dat u in het contract opneemt dat u vooraf, tijdens en op het einde een deel factureert. Zo heeft u momenten waarop u zeker weet dat er wordt betaald voor uw werk.
Elk jaar nemen de kosten van levensonderhoud toe en doet u als zelfstandig ondernemer meer ervaring op. Daarom is uw uurtarief bepalen een jaarlijks terugkerend thema. 

Bereken uw uurtarief

Na het lezen van de tips, kunt u aan de slag met de berekening. Verzamel deze cijfers om uw uurtarief te berekenen.
  • Gewenst jaarinkomen: Het totale bruto bedrag dat u jaarlijks wilt verdienen.
  • Gewenste buffer: Hoeveel geld wilt u opzij leggen om te sparen of te gebruiken als u tijdelijk minder opdrachten heeft?
  • Premie oudedagsvoorziening per jaar: Dit is het bedrag dat u opzij wilt leggen voor uw pensioen.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekeringspremie (per jaar): Het bedrag dat u uitgeeft aan uw verzekering.
  • Bedrijfskosten (jaarlijks): Kosten die u in een jaar denkt te maken voor uw bedrijf. Denk hierbij aan kosten voor de hosting van uw website, inkoopkosten voor materialen of transportkosten.
  • Totaal werkbare dagen per jaar: Dit is het totaal aantal dagen dat u kunt werken. Reken bijvoorbeeld met 4 of 5 dagen per week. Houd hierbij ook rekening met studiedagen, vakantiedagen en ziektedagen.
  • Onbetaalde uren: U bent als ondernemer niet altijd declarabel. Uw administratie en acquisitie kosten tijd, en u kunt niet al deze uren doorberekenen aan uw klanten. Schat hoeveel onbetaalde uren u jaarlijks werkt.

Heeft u al deze gegevens verzameld? Dan kunt u via deze tool uw uurtarief berekenen.

Meer informatie

Uw uurtarief berekenen is maar een klein onderdeel van het starten van een eigen bedrijf. Wilt u meer informatie? Weten wat er allemaal bij komt kijken en wat u moet regelen? Bekijk dan ook onze checklist Bedrijf starten.