Uurtarief bepalen

Voor de startende ondernemer

U kunt een mooie opdracht krijgen en bent daarvoor samen met 2 anderen in de race. Welk uurtarief zet u in uw offerte? U wilt zeker weten dat u voldoende verdient om uw kosten te betalen en ook nog iets apart te leggen voor uw verzekeringen en pensioen. Maar u wilt ook niet zo hoog inzetten, dat u de opdracht niet krijgt. Lastig. Uw uurtarief bepalen, hoe doet u dat?

Ook als startende ondernemer bent u waardevol

Als startende ondernemer heeft u misschien het idee dat u nog niet zo veel kunt vragen voor uw werk. Dat is niet waar. Het bepalen van uw uurtarief begint met het afwerpen van deze vrees. Stel uw tarief niet te laag vast. Ook als u een eigen bedrijf begint, is uw ervaring en vakmanschap waardevol voor een klant.

Factoren die uw uurtarief bepalen

Wat voor u belangrijk is, is dat u kijkt naar wat u nodig heeft om van te leven en hoeveel dagen per week u wilt of kunt werken. U houdt ook de markt in het oog en kijkt naar wat uw concurrenten doen. Vergeet bovendien de kosten niet die u maakt voor uw pensioen, zakelijke verzekeringen en de aanschaf van uw inventaris. Deze factoren tellen allemaal mee bij het bepalen van uw uurtarief. En natuurlijk is uw werk zelf ook het nodige waard.

Een rekenvoorbeeld om uw uurtarief te bepalen

Met een duidelijk rekenvoorbeeld kunt u uw uurtarief nu bepalen.

4 tips voor uw tarievenlijst

We geven u graag nog meer tips die u als startende ondernemer kunt gebruiken voor het maken van een tarievenlijst:

  • Werk met een variabel tarief. Spoedopdrachten kosten meer, bij een langere opdracht kunt u misschien juist een korting geven.
  • Neem in uw algemene voorwaarden of contract op welke kosten wel en niet binnen uw tarief vallen. Zo voorkomt u discussie en kunt u onverwachte uitgaven of extra werk apart in rekening brengen.
  • Bepaal of u een aanbod doet voor een uurtarief, of voor een ‘fixed fee’. Dat is een vooraf overeengekomen bedrag voor een totale opdracht. Bij een fixed fee is het belangrijk dat u in het contract opneemt dat u vooraf, tijdens en op het einde een deel factureert. Zo heeft u momenten waarop u zeker weet dat er wordt betaald voor uw werk.
  • Bepaal elk jaar opnieuw uw uurtarief. Elk jaar nemen de kosten van levensonderhoud toe en doet u als zelfstandig ondernemer meer ervaring op. Maar misschien ontwikkelt de markt zich en gaat het uurtarief ook bij uw concurrenten omhoog?
Wilt u meer informatie over het starten van uw eigen bedrijf? Weten wat er allemaal bij komt kijken en wat u moet regelen? Bekijk dan ook onze checklist Bedrijf starten.

Ook interessant voor u om te lezen: