Subsidie startende ondernemer

Start uw eigen bedrijf met subsidie

Als u een bedrijf start heeft u mogelijk recht op een aantal aantrekkelijke subsidies en financiële regelingen. Benut ze, want de overheid heeft ze speciaal voor u als startende ondernemer opgesteld.

Waarom subsidie aanvragen voor een eigen bedrijf?

Om subsidie of andere vergoedingen aan te vragen, moet u vaak behoorlijk wat formulieren invullen. Toch loont dat de moeite. Want als u aanspraak kunt maken op een subsidie kunt u uw eigen bedrijf starten met minder financiële zorgen. Tip: denk al bij het schrijven van uw ondernemingsplan aan de subsidies die u kunt aanvragen. Vaak kunt u er namelijk geen aanspraak meer op maken als u al begonnen bent met een eigen bedrijf. Zoekt u een subsidie als startende ondernemer? Of wilt u weten welke vergoedingen er zijn op uw vakgebied? Informatie over subsidies voor startende ondernemers en vergoedingen op uw vakgebied leest u op de site van RVO.

6 subsidies voor starters waar u geen ‘nee’ tegen zegt

  1. Startende ondernemers krijgen startersaftrek. Dat betekent dat u naast uw zelfstandigenaftrek geen belasting betaalt over nog eens € 2.123,- van uw winst. Dit mag u 3 keer doen in de eerste 5 jaar van uw onderneming.
  2. Voor een lening, krediet of aanvulling op uw inkomen kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze financiële ondersteuning vraagt u aan bij uw gemeente.
  3. Bent u arbeidsongeschikt en wilt u een eigen bedrijf starten? Dan kunt u een starterskrediet aanvragen bij het UWV. Mogelijk komt u ook in aanmerking voor startersaftrek bij arbeids­ongeschiktheid.
  4. Als startende ondernemer kunt u bij de Stichting Qredits Microfinanciering Nederland terecht voor een zakelijke lening van € 50.000,- (microkrediet) tot € 250.000,- (MKB-krediet). In de stichting werken onder meer overheid en banken samen.
  5. Wanneer u in de WW zit en een eigen bedrijf wilt starten, kan dat met (gedeeltelijk) behoud van uw uitkering. Daarvoor moet u wel een ondernemingsplan opstellen. Het UWV begeleidt u erbij.
  6. Als u van plan bent om een Europees bedrijf te starten, kunt u in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit is een uitwisselingsprogramma voor jonge ondernemers die ervaring willen opdoen in Europa. Het programma zorgt voor een aantrekkelijke tegemoetkoming in de kosten.

Bent u zich aan het oriënteren? Of bent u van plan om binnenkort te beginnen als startende ondernemer? Bekijk dan onze checklist. Deze helpt u bij wat u allemaal moet regelen en geeft u praktische tips als u al gestart bent met uw eigen bedrijf.

Ook interessant voor u om te lezen: