Met pensioen en uw eigen bedrijf starten

Voor de startende ondernemer

U kunt prima met uw eigen bedrijf starten als u al met pensioen bent. Velen gingen u voor. Zo is het aantal 65-plussers dat een bedrijf start in de afgelopen 10 jaar flink toegenomen. Op 1 januari 2016 waren dit ruim 117.000 ondernemers. Met een goede voorbereiding kunt u net zo goed een carrière maken met uw eigen bedrijf, als ieder ander. En goed nieuws: doorwerken na uw pensioen mag zolang u wilt. 

65-plus en startende ondernemer

Ouderen blijven vooral graag werken omdat ze zichzelf te jong vinden om ermee te stoppen. Ze houden ervan om onder de mensen te komen. En hebben genoeg energie. Met een eigen bedrijf kunnen ze lekker aan de slag blijven en hebben ze de mogelijkheid om toch zelf hun eigen tijd in te delen.

Vliegend van start met uw bedrijf

Nu u met pensioen gaat, of misschien al bent, komt de ruimte vrij om uw eigen bedrijf te beginnen. Eindelijk, want misschien was dat al een langgekoesterde wens. Zorg voor een goede voorbereiding.

  • Denk na over uw rechtsvorm: wordt u zzp’er, start u een eenmanszaak, of richt u een BV op?
  • Schrijf een ondernemingsplan. Wilt u investeren? Zo ja, waarin? En hoe verdient u die investering weer terug?
  • Zet alle plussen en minnen op een rij, bijvoorbeeld over uw administratie, want die hoort er ook bij.
  • Een eigen bedrijf starten brengt bedrijfsrisico’s met zich mee. Denk hier goed over na. Uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering kunt u niet gebruiken als u tijdens uw werk schade veroorzaakt.

Leven als ondernemer

Dat voelt heel anders dan wanneer u in loondienst werkt. Er zijn veel instanties waar u op een andere manier mee te maken krijgt dan u gewend was, zoals de Belastingdienst. En een eigen bedrijf starten begint altijd bij de Kamer van Koophandel. Laat u goed voorlichten door alle partijen. Zij zijn onmisbaar bij de voorbereiding en een goede start.

Wilt u meer informatie over risico’s bij ondernemen? Welke maatregelen u zelf kunt treffen of welke oplossingen er zijn om risico’s te beperken of te verzekeren? Bekijk dan ook onze uitgebreide pagina Risico's en oplossingen.

Ook interessant voor u om te lezen: