Een eigen bedrijf starten, met personeel

Voor de startende ondernemer

Als u uw eigen bedrijf start, kunt u voor verschillende rechtsvormen kiezen. De meest voorkomende rechtsvormen zijn eenmanszaak, maatschap, vof, of een bv. Velen maken de start als zzp’er, of kiezen ervoor om met elkaar een bedrijf te starten. Maar er zijn nog steeds genoeg ondernemers die bij de start van hun bedrijf medewerkers in dienst nemen. Denk bijvoorbeeld aan het runnen van een eventbedrijf, een foodtruck, een brasserie, of een installatiebedrijf. Maar hoe doet u dat? Starten met personeel? 

Een eigen bedrijf starten met personeel

Allereerst is het goed om u als ondernemer af te vragen of u genoeg werk heeft om medewerkers in te zetten. En net zo belangrijk is de vraag: zijn de kosten niet te hoog? Naast het betalen van loon komen er nog meer risico’s bij kijken waar u rekening mee moet houden. Uw eigen bedrijf starten met personeel betekent onder andere ook meer en andere verantwoordelijkheid. En het vraagt om het loslaten van taken die u altijd zelf deed. Wees ervan bewust dat u als werkgever verplicht bent om het loon van een zieke medewerker voor de duur van 2 jaar door te betalen.

Goed voorbereiden is een must

Bent u er zeker van dat u medewerkers gaat aannemen? Dan kunt u aan de slag met de voorbereiding. Personeel aannemen is namelijk niet iets dat u even doet: 

  • Start met werving, bijvoorbeeld via een traditionele sollicitatieprocedure. U kunt ook via social media op zoek gaan naar medewerkers.
  • Gaat het om een functie waarbij veel gewerkt wordt met vertrouwelijke informatie? Zoals klantgegevens of financiële informatie. Vergeet dan niet dat u vooraf kunt screenen, of kunt vragen om een ‘Verklaring omtrent het gedrag’.
  • Meldt u als werkgever aan bij de Belastingdienst. U krijgt te maken met loonheffingen die u namens uw personeel afdraagt. Deze heffingen verwerkt u ook in uw loonadministratie.
  • Heeft u een medewerker aangenomen? Maak met elkaar goede afspraken. Wat verwacht u van hem of van haar? Leg deze ook schriftelijk vast en sluit een arbeidsovereenkomst af. In deze arbeidsovereenkomst staan vaak de algemene afspraken over werktijden, vakantiedagen, het loon, de pensioenregeling. Ook eventuele cao-afspraken komen hierin terug.
  • Zorg goed voor uw personeel en beperk risico’s voor uw eigen bedrijf en uw medewerkers. Als werkgever dient u minimaal dat te doen waartoe u als werkgever wettelijk bent verplicht.
  • Beslis hoe u om wilt gaan met het risico dat een medewerker langdurig ziek wordt, of langdurig arbeidsongeschikt. Het UWV kan uw partij zijn als een zieke medewerker een uitkering nodig heeft. Let op! Het UWV komt pas na 2 jaar in beeld. Tot die tijd betaalt u het loon zelf door. Kunt of wilt u dit risico niet zelf dragen, sluit dan een verzekering af om dit risico af te dekken. Zoals een verzuimverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor uw personeel.

Flexibel personeel, dat kan ook

Misschien heeft u vooral mankracht nodig voor een enkele klus of wisselend werk. Dan kunt u ervoor kiezen om een medewerker aan te nemen die flexibel bij u in dienst is. Er bestaan verschillende tijdelijke arbeidsvormen. Van contracten op oproepbasis tot een flexibel contract voor enkele maanden. Een andere mogelijkheid is het inhuren via een uitzendbureau. U heeft dan wel extra arbeidskracht maar geen vaste medewerkers of flexibel personeel. Het uitzendbureau is namelijk de werkgever en levert hun personeel aan u uit, op momenten wanneer u het nodig heeft.

Liever blijven werken zonder personeel?

Dan is samenwerken met collega ondernemers of zakenpartners ook een optie. Zo kunt u als zelfstandig ondernemer ook grotere klussen binnen halen. Zorg wel voor goede (betalings)afspraken, die vastliggen in een contract. Zo zijn verwachtingen, verplichtingen en verantwoordelijkheden helder.
Let op! Haalt u een klus binnen en haakt u een collega ondernemer of zzp’er aan? Dan kunt u op dat moment als werkgever worden gezien. U bent dan niet alleen aansprakelijk voor de schade die de ‘ingehuurde’ zzp’er aan anderen veroorzaakt, maar ook voor de schade die de ingehuurde zzp’er oploopt.

Wilt u meer weten over een eigen bedrijf met personeel en hoe u bepaalde risico’s kunt voorkomen of verzekeren? Bekijk dan ons overzicht personeelsvoorzieningen. Voor antwoorden op alle vragen die u heeft, kunt u ook kijken op ondernemersplein.nl, een website van de overheid en andere instanties.