Naast loondienst starten met uw bedrijf

Voor de startende ondernemer

Stel, u werkt nu in loondienst. Maar uw droom is om voor uzelf te beginnen. Misschien is dat moment wel dichterbij dan u denkt. Want een bedrijf beginnen naast uw baan is ook mogelijk, zonder dat u meteen uw baan hoeft op te zeggen. Tenminste, als u daarover goede afspraken kunt maken met uw werkgever. Of u gooit het roer toch radicaal om en stopt met uw baan. Welke keuze u maakt om uw droom uit te laten komen is afhankelijk van uw situatie en mogelijkheden. 

Uw mogelijkheden als starter

  • U blijft in loondienst en start uw eigen bedrijf. Misschien kan dat wel omdat u nu parttime werkt, dus u heeft er tijd voor. Het is verstandig dit altijd ook met uw werkgever te bespreken, vooral als er tegenstrijdige belangen kunnen zijn.
  • U trekt de stoute schoenen aan, zegt uw baan echt op en begint uw eigen bedrijf. Dat betekent wel dat u geen recht heeft op een uitkering. Het verhaal van de succesvolle ondernemer François Claeijs gaat hierover. Hij sprong in het diepe en gooide zo het roer om.
  • U denkt er heel goed over na en besluit toch om de stap niet te wagen. Of nóg niet, dat kan ook. Misschien is het financiële risico op dit moment gewoon nog even te groot.

Dit moet u regelen als starter

Elke startende ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de Belastingdienst. Misschien is het in uw situatie wel handig om meteen contact op te nemen met een goede belastingadviseur. Verdient u salaris en heeft u gelijktijdig ook inkomen via uw bedrijf, dan is het invullen van de jaarlijkse aangifte waarschijnlijk wat lastiger dan u gewend was. En er zijn zeker tips die uw belastingadviseur u kan geven, waar u wat aan heeft.

Deze risico's loopt u als startende ondernemer
Ook loopt u dezelfde risico’s die een ondernemer loopt die er geen baan naast heeft. Zoals bedrijfsaansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Hoe zwaar deze en andere risico’s van ondernemen voor u wegen kan natuurlijk wel verschillend zijn. Om uw ondernemersavontuur werkelijkheid te laten worden én om succesvol te starten, hebben wij een handige checklist gemaakt.

En had u er al over nagedacht dat u – als u ondernemer bent – een auto van de zaak kunt rijden? Of wat uw uurtarief moet worden? En is er een subsidie of regeling waar u gebruik van kunt maken? Lees hierover en laat u inspireren.