Rechtsvorm eigen bedrijf kiezen

Eenmanszaak, bv, of toch een vennootschap onder firma?

Voordat u zich als ondernemer bij de KVK in kunt schrijven, moet u eerst een rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen. Een belangrijke keuze, want elke juridische vorm heeft voor- en nadelen. Bestudeer dus goed de verschillende opties. Het is belangrijk dat u een rechtsvorm kiest die het best bij uw onderneming past.

De rechtsvorm bepaalt voor welk deel u persoonlijk aansprakelijk bent

Een belangrijke reden om voor een bepaalde rechtsvorm te kiezen is de aansprakelijkheid:
  • Heeft u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof)? Dan bent u privé aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf. Als u geen geld heeft om schuldeisers te betalen, kunnen ze beslag leggen op uw privébezittingen. En ook op die van uw partner, als u daar niets voor geregeld heeft. Gaat uw bedrijf failliet? Dan gaat u privé ook failliet.
  • Kiest u ervoor om als rechtspersoon te ondernemen, bijvoorbeeld als besloten vennootschap (bv)? Dan bent u alleen in speciale gevallen privé aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf.
Welke keus u ook maakt: het is goed om de kans op aansprakelijkheidsrisico’s zo klein mogelijk te maken. Dat begint met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Dit zijn de 4 meest populaire rechtsvormen

Als ondernemer kunt u uit verschillende soorten rechtsvormen kiezen. De meeste ondernemers kiezen voor:

Eenmanszaak

Er is 1 eigenaar (al kunnen er wel mensen bij u werken). Een inschrijving in het Handelsregister van de KVK is voldoende.

Vennootschap onder firma (vof)

Deze rechtsvorm is een optie als u samen met iemand anders een bedrijf begint. Ook hierbij is een inschrijving in het Handelsregister van de KVK genoeg. Wel moeten de eigenaren (de vennoten) iets in de onderneming inbrengen, zoals een geldbedrag.

Maatschap

Een samenwerkingsverband tussen 2 of meer personen (de ‘maten’). Maatschappen zijn vooral populair in de agrarische, juridische en medische sector. Ook maatschappen moeten zich inschrijven bij de KVK.

Besloten vennootschap (bv)

deze rechtsvorm is vooral interessant wanneer u een bepaalde minimale winst behaalt. De meningen van experts zijn verdeeld hoe hoog deze winst is, maar gemiddeld zegt men dat het om een winst tussen de 100.000 en 150.000 euro. Met deze rechtsvorm is het kapitaal verdeeld in aandelen, die in het bezit zijn van de aandeelhouders. Met deze rechtsvorm loopt u dus minder risico dat partijen u privé aansprakelijk stellen voor schulden van uw bedrijf. U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van de KvK. En voordat u start moet u naar de notaris om een akte te laten opmaken.

De voor- en nadelen van de 4 meest populaire rechtsvormen:

Voordelen Nadelen
Eenmanszaak - Makkelijk op te richten- Alle beslissingen zelf nemen / eigen baas- Belastingvoordelen - 100% privé aansprakelijk- Lastig(er) om investeerders te vinden- Hogere belasting over uw winst dan bijvoorbeeld een vof
Vennootschap onder firma - Makkelijk op te richten- Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer, met de belastingvoordelen die erbij horen - Vennoten zijn 100% privé aansprakelijk- Als vennoot bent u ook verantwoordelijk voor de mogelijke schulden die medevennoten bij de vof hebben gemaakt
Maatschap - Makkelijk op te richten- U bent als maat niet verantwoordelijk voor de schulden die uw andere maten binnen de maatschap maken- Iedere maat is zelfstandig ondernemer, met de belastingvoordelen die erbij horen - Als maat bent u wel 100% privé aansprakelijk voor de schulden die je binnen de maatschap maakt
Besloten vennootschap - Als directeur bent u in de meeste gevallen niet privé aansprakelijk voor de schulden die de bv maakt- Lager belastingtarief, en dat is vooral interessant bij een hogere winst - Oprichting van een bv is vrij ingewikkeld- Meer administratieve rompslomp, zoals de verplichting om elk jaar een jaarrekening te seponeren bij de KVK