Een ondernemings­plan maken

Vertaal uw bedrijfsidee in een plan van aanpak

Een eigen bedrijf starten is een avontuur. En als startende ondernemer wilt u natuurlijk weten welke stappen echt het verschil maken. Begin daarom met het schrijven van een ondernemingsplan. Zo’n plan helpt u meteen goed op weg. 

Een ondernemingsplan helpt u betere beslissingen te nemen

In een ondernemingsplan vertaalt u uw ideeën in een plan van aanpak. U zoekt uit hoe groot de kans van slagen van uw bedrijfsidee is. Daarbij zet u ook de risico’s en bedreigingen op een rij. Zo’n plan schrijft u niet binnen 1 dag. Het is een proces. Het kan zijn dat u er onderweg achter komt dat u bepaalde dingen nog uit moet zoeken. Zo kunt u ook nog bijsturen, als dat nodig is.

Overtuig financiers met uw ondernemingsplan

Bent u op zoek naar financiering van buiten? Dan is de kans groot dat de bank of een investeerder uw ondernemingsplan wil zien. Wees waarheidsgetrouw over uw onderneming en uw verwachtingen. Alleen dan willen financiers serieus meedenken over investeringen, kredieten en risico-oplossingen.

Belangrijke punten om in uw ondernemingsplan te beschrijven

Zijn uw ideeën haalbaar? Dat is de belangrijkste vraag waar uw ondernemingsplan het antwoord op moet geven. Als starter zijn de volgende, écht belangrijke punten voldoende:

  • Stel uzelf eerst voor. Dan weet de lezer wie u bent. Waar bent u echt goed in? Waarom begint u als zelfstandig ondernemer? En geef ook aan of u een eenmanszaak begint of met meerdere mensen een bedrijf start.
  • Leg uit wat uw bedrijfsidee en doelen zijn. Wat voor bedrijf wordt het? En op welke vraag vanuit de markt speelt u in?
  • Besteed een hoofdstuk aan de organisatie van uw bedrijf. Geef antwoord op hoe u de administratie gaat organiseren en of u personeel in dienst neemt. En geef ook aan welke verzekeringen en mogelijke vergunningen u nodig heeft.
  • Beschrijf ook de hoofdlijnen van uw marketingplan. Voor dit onderdeel doet u eerst marktonderzoek. Geef aan wie uw klanten zijn en waar u ze kunt vinden. Vertel ook in welke markt u wilt ondernemen en welke concurrenten er zijn. En leg uit hoe uw bedrijf zich in die markt onderscheidt.
  • Maak een financieel plan: van de opstartkosten tot aan de verwachte opbrengsten. Heeft u te maken met financiers? Zet in het plan dan ook wanneer u verwacht dat u de investeringen heeft terugverdiend. En wanneer u verwacht winst te gaan maken.
Stap voor stap uw plannen op papier zetten? Download onze minigids ‘Het schrijven van een ondernemingsplan’

Cijfers over de bouw en zakelijke dienstverlening

Gaat u als ondernemer aan de slag binnen de bouw of zakelijke dienstverlening? Download dan hier de kengetallen:

Volgende: bedrijfsnaam