KvK, Belastingdienst en zakelijke rekening

De echte oprichting van uw eigen bedrijf

Heeft u een ondernemingsplan geschreven en de rechtsvorm en bedrijfsnaam gekozen? Dan is het tijd om uw eigen bedrijf echt te starten door u in te schrijven bij de KVK. 

Deze 3 voorwaarden gebruikt de KVK om te bepalen of u een onderneming heeft:

  • U levert goederen of diensten.
  • U vraagt hier een vergoeding voor (het is dus geen vrijwilligerswerk of een hobby)
  • U neemt deel aan het (normale) economische verkeer

Schrijf u in bij de KVK

U kunt pas echt als ondernemer beginnen nadat uw bedrijf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is ingeschreven. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leest u op de website van de KVK.

De Belastingdienst is vanzelf op de hoogte

Is uw onderneming ingeschreven bij de KVK? Dan licht de KVK ook meteen de Belastingdienst in. Dat hoeft u dus niet zelf te doen. Ongeveer 10 werkdagen na de inschrijving ontvangt u een brief van de Belastingdienst. En omdat u als ondernemer btw-plichtig bent, krijgt u ook een eigen btw-nummer.

Tip: bezoek de informatieavonden van de KVK en de Belastingdienst

Als ondernemer moet u omzetzetbelasting (btw) afdragen en belasting betalen. U heeft dus een goede administratie nodig. Daar kunt u natuurlijk een accountant voor inzetten. Maar voor een ondernemer is basiskennis van de belastingheffing altijd handig. De Kamer van Koophandel organiseert daarom samen met de Belastingdienst informatieavonden. Wilt u weten wanneer er zo’n avond bij u in de buurt is? Kijk dan op de website van de KVK.

Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel handig

Als u een zakelijke rekening opent, houdt u uw zakelijke en privébetalingen goed gescheiden. Dat is wel zo makkelijk voor uzelf, de Belastingdienst en uw boekhouder.

TIP: reserveer vanaf het begin voldoende geld voor de btw-aangifte (omzetbelasting) en de inkomstenbelasting Het is daarbij handig om voor de zekerheid wat meer geld opzij te leggen. Een extra buffer komt altijd van pas.
Volgende: zakelijke verzekeringen