Checklist bedrijf starten

Zo geeft u uw eigen bedrijf een vliegende start

U loopt rond met plannen om een eigen bedrijf te starten. U wilt als zzp’er helemaal zelf uw eigen (web)winkel runnen of, u droomt van een BV met personeel of verovert als freelancer de wereld. Wat u ook wilt ondernemen, het starten van een eigen bedrijf begint hier. 

Een eigen bedrijf oprichten begint met het regelen van praktische zaken

Wie een eigen bedrijf wil starten moet eerst een aantal praktische zaken regelen. Denk aan een bedrijfsnaam, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), het afsluiten van de juiste verzekeringen, het openen van een zakelijke bankrekening of het opstellen van algemene voorwaarden. En u moet nadenken hoe u klanten binnenhaalt en hoe u effectief gebruik kunt maken uw netwerk.

Centraal Beheer geeft waardevolle tips voor het starten van uw eigen bedrijf

Er komt dus veel kijken bij het oprichten van uw eigen bedrijf. We geven u graag waardevolle tips, die u helpen een vliegende start te maken. En tips die helpen om uw organisatie te professionaliseren als u eenmaal begonnen bent.

Voordat u een eigen bedrijf start

Heeft u een vaag plan of weet u al heel concreet wat u wilt met uw bedrijf? Deze checklist en tips helpen u in de beginfase.
Het schrijven van een ondernemingsplan is een kans om uw ideeën in een plan van aanpak om te zetten. U brengt in kaart welke kans van slagen uw idee heeft en welke bedreigingen er kunnen zijn. Het ondernemersplan helpt u om te focussen en beslissingen te nemen over uw eigen bedrijf.
Lees meer
Het kiezen van een goede bedrijfsnaam voor uw eigen onderneming is erg belangrijk. Maar hoe kiest u als startende ondernemer nu een goede naam?
Lees meer
De rechtsvorm bepaalt onder meer uw btw-verplichtingen en de aansprakelijkheid voor schulden. Welke vorm past bij u en uw organisatie?
Lees meer
Als startende ondernemer schrijft u zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Heeft u dat gedaan, dan weet de Belastingdienst ook dat u als zelfstandig ondernemer werkt. Het openen van een zakelijke rekening op naam van uw bedrijf moet u zelf doen.
Lees meer
Weet u welke risico’s u loopt met uw eigen bedrijf en hoe u zich als startende ondernemer kunt verzekeren? Wij helpen u op weg met de risicoscan.
Lees meer

Maak van uw bedrijf een professionele organisatie

Wellicht heeft u een vliegende start gemaakt als ondernemer. Deze checklist en tips helpen u om uw eigen bedrijf te professionaliseren.
Met algemene voorwaarden verkleint u ondernemersrisico’s. Uw klant weet dan precies onder welke voorwaarden u levert, betaalt, verkoopt of inkoopt.
Lees meer
Als u afspreekt volgens een bepaalde modelovereenkomst te werken, hebben u en uw opdrachtgever zekerheid. Welke overeenkomst u neemt, kiest u als ondernemer samen met uw klant, de opdrachtgever.
Lees meer
Bij een eigen bedrijf hoort een serieuze administratie. Of u nu een eenmanszaak bent of een BV hebt opgericht. Het bijhouden en bewaren van een goede administratie is namelijk wettelijk verplicht.
Lees meer
Zodra u uw eerste opdracht voor uw allereerste klant hebt volbracht, mag u uw eerste factuur gaan sturen.
Lees meer
Om aan klanten te komen is het belangrijk om te netwerken. Laat weten dat uw onderneming er is, en vertel mensen wat u te bieden heeft. Dat kunt u op veel manieren doen.
Lees meer