Veelgestelde vragen 

Elektrakeuring

1 op de 4 branden bij bedrijven heeft een elektrische oorzaak. Een brand heeft nare gevolgen voor uw pand, product en uw spullen. Ook kan uw bedrijf een tijd stil liggen. Voorkomen is beter. Veel schade is te voorkomen door een goede installatie in aanleg, onderhoud en beheer. Daarom is een elektrakeuring nodig bij een verzekering van uw gebouw, inventaris, voorraden en bedrijfsschade.

Dit geldt alleen voor appartementsrechten met een bedrijfsbestemming. De eigenaar van het appartementsrecht moet de elektrakeuring zelf laten uitvoeren.

Met een elektrische installatie bedoelen we alle delen van de elektrische installatie vanaf de meter tot en met stopcontact in het gebouw. En installaties die bij het gebouw horen zoals klimaatapparatuur, machines en liftinstallaties.

De NTA 8220 richt zich op brandrisico’s vanuit de elektrische installatie. Dit is de norm die geldt voor het waarborgen van een brandveilige elektrische installatie.

SCIOS Scope 10 is de certificeringsregeling voor elektra inspectiebedrijven. Vakkundige personen keuren dan uw elektrische installatie.

In de clausule op uw polis staat de juiste termijn. Iedere 3 tot 5 jaar een keuring laten uitvoeren is gebruikelijk. Er wordt vaak iets veranderd aan de elektrische installatie of er worden elektrische apparaten toegevoegd. Dit heeft invloed op de installatie.

  1. Opdracht geven voor een SCIOS Scope 10 keuring aan een gecertificeerd inspectiebureau.
  2. De inspectiekeuring laten uitvoeren.
  3. De eventuele maatregelen uit het inspectierapport (laten) uitvoeren.
  4. Een herstelverklaring van het inspectiebureau ondertekenen.
  5. De herstelverklaring via de Preventiemonitor uploaden.
  6. Plannen dat u binnen 5 jaar weer een inspectiekeuring laat uitvoeren.

Gecertificeerde inspectiebedrijven volgens SCIOS Scope 10.

Wij hebben 4 onafhankelijke bedrijven geselecteerd die gespecialiseerd zijn. Deze bedrijven werken landelijk en hebben veel ervaring met technische installaties. Laat u door een ander bedrijf de keuring doen? Toets dan of zij de juiste kennis in huis hebben (gecertificeerd zijn).

Dat hangt af van het gebruik van uw installatie en de grootte van uw bedrijf. Vraag altijd een offerte op bij een van de gecertificeerde inspectiebedrijven. Een globale indicatie van de gemiddelde inspectiekosten exclusief BTW:

Prijsindicatie elektra inspectie SCIOS Scope 10

<    500 m2 - € 400

< 1.500 m2 - € 900

< 2.500 m2 - € 1.250

< 4.000 m2 - € 1.600

> 4.000 m2 - maatwerk

De eventuele kosten voor het aanpassen van de installatie zijn daarbij niet meegenomen.

Dan moet u de gebreken herstellen. Deze staan in het rapport.
Er zijn:

  • Gebreken met direct gevaar. Deze moet u meteen laten herstellen.
  • Overige gebreken. Deze moet u binnen 4 maanden laten herstellen.

Dit is het bewijs dat u (weer) een veilige installatie heeft. Als alle problemen opgelost zijn, ondertekent de installateur een herstelverklaring. Deze herstelverklaring heeft u nodig om goed verzekerd te blijven.

U heeft 1 jaar de tijd om uw installatie te laten goedkeuren. Daarna is er een (extra) eigen risico bij schade als uw elektrische installatie de oorzaak van de brand is. Bij een goedgekeurde installatie geldt dit eigen risico niet. De hoogte van het eigen risico leest u in uw clausule.

Tijdens de keuring moet de spanning van de installatie af. Plan de elektrakeuring dus op een moment dat dit geen problemen geeft in uw bedrijf.