Monteurs installeren zonnepanelen op bedrijfspand

Uitdagingen bij het plaatsen van zonnepanelen

Waar moet u op letten als u overweegt om zonne­panelen op uw bedrijfspand te plaatsen? Daar kijken we naar met Richard Dekker, risico­deskundige bij Achmea, en Jack Zuidweg, kennispartner Vastgoed bij Centraal Beheer.

Ondernemen 1 jun 2023 4 minuten

Nieuwe wet- en regelgeving vanuit de overheid

Jack geeft aan: “De overheid heeft de ambitie om vastgoedondernemers te stimuleren om hun gebouwen te verduurzamen. Dit komt voort uit de Energietransitie. 1 van de manieren waarop dat kan, is met zonnepanelen. In het Bouwbesluit is geregeld dat op 1 januari 2023 elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. In 2030 wordt energielabel A zelfs verplicht.”

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen levert dus duidelijk voordelen op. Het is ook belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Richard licht toe: “Zonnepanelen plaatsen kan goed en veilig. De installatiebranche is volop in beweging om de veiligheid verder te verbeteren. Ook als verzekeraar kijken we uiteraard graag mee. Daar waar de installateur vooral aandacht heeft voor de elektrische veiligheid is het van belang dat er ook aandacht is voor de bouwkundige kant. Voldoen aan het Bouwbesluit geeft namelijk nog geen garantie op een veilige situatie. Het Bouwbesluit is vooral gericht op veilig vluchten bij brand, maar een zonnepaneleninstallatie op dak of aan de gevel is daar nog niet in meegenomen. Als verzekeraar kijken we verder dan het Bouwbesluit en denken we graag mee over brandveiligheid.” Daarnaast moet u zich als eigenaar van een gebouw bijvoorbeeld verdiepen in goede onderhoudscontracten en verzekeringen. Zodat alles goed geregeld is als er iets gebeurt. Er komt veel bij kijken om het goed te regelen. 

Veelvoorkomende uitdagingen bij zonnepanelen op daken van bedrijven

De meeste platte daken in Nederland zijn brandbaar

Richard: “Als  op een dak een brand ontstaat dan wil je dat die op het dak en klein blijft. Met een onbrandbaar dak hoeft er niet echt veel te gebeuren. Maar in Nederland zijn de meeste daken erg brandbaar. Als men daar dan de zonnepanelen op legt, kunnen extra maatregelen nodig zijn.”

Om het gewicht te kunnen dragen is het soms nodig om het dak te verstevigen

Richard vertelt: “Bij constructieberekeningen moet men rekening houden met het gewicht van de zonnepanelen en alles wat daarbij hoort. Zo houden zonnepanelen in de winter sneeuw vast in plaats van dat het eraf waait. Dit gewicht komt er dus nog eens bij. Ook moet men naar het risico van wateraccumulatie kijken. Door zonnepanelen te plaatsen zal het dak meer doorbuigen, waardoor water minder makkelijk van het dak stroomt. Als er teveel water op het dak blijft, kan de boel instorten.”

Zonnepanelen installeren vraagt vaak om aanpassingen van de elektrische installatie

“Om overbelasting te voorkomen, is het vaak nodig om de groepenkast te vervangen of aan te passen. Gelukkig kunnen de installateurs hier ook naar kijken."

Hoe vind ik een goede installateur voor het plaatsen van zonnepanelen?

“Er zijn meerdere erkennings-en certificeringsregelingen. Bijvoorbeeld de erkenningsregeling van InstallQ. Waarbij goed gekeken wordt naar dit soort elektrische risico’s.”

Tips voor een veilig zonnedak

 • Maak een plan en laat dit vooraf controleren door een specialist
  De meeste problemen voorkomt u door een plan te maken en dit vooraf goed te laten controleren op risico’s door een specialist. Dan komt u niet voor onverwachte problemen te staan. En blijft uw gebouw verzekerbaar. Neem in een vroegtijdig stadium contact op met uw verzekeraar. Centraal Beheer helpt u graag.
 • Kies uw installateur zorgvuldig
  Kies bijvoorbeeld een installateur die is aangesloten bij een onafhankelijke organisatie die let op de kwaliteit van installatiebedrijven. Gelukkig is de brancheorganisatie serieus bezig met een gedragscode. Daarbij letten ze ook op het bouwkundig aspect. De controle is dus breder dan alleen de installatie. 
 • Overleg met uw installateur welke materialen hij inkoopt
  Vraag aan uw installateur hoe hij garandeert dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn, dus niet al (onzichtbaar) zijn beschadigd voordat ze op uw dak komen. Zonnepanelen zijn heel kwetsbaar en door het vervoer gaan ze soms van binnen stuk. Dan kunt u zo’n partij voordelig kopen maar dat levert bijna altijd problemen op. Let hierbij ook op de brandklasse van de zonnepanelen die u koopt. Kies voor een paneel met brandklasse A en een moeilijk brandbare kabel, brandklasse B2ca. Deze voorkomen dat een kleine brand zich via deze materialen gemakkelijk uitbreidt.
 • Laat uw installatie na oplevering onafhankelijk keuren
  Dat kan bijvoorbeeld met een SCIOS Scope 12 keuring. Uw hele installatie wordt dan gekeurd. Zo maakt u de kans op grote schade een stuk kleiner.

Nog meer redenen om zonnepanelen te plaatsen

Jack: “Naast de stimulering vanuit de overheid zijn er voor eigenaren van vastgoed nog meer redenen om zonnepanelen te plaatsen:

Vastgoed wordt op een verantwoordelijke manier geëxploiteerd voor toekomstige generaties. 
De energie van zonnepanelen kan direct gebruikt worden voor het eigen gebouw. 
Door zonnepanelen te plaatsen kunt u het energielabel van uw vastgoed verhogen. Een hoger energielabel kan leiden tot een hogere waarde van uw gebouw.
Gaat u als vastgoedeigenaar hernieuwbare energie produceren of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan heeft de overheid subsidies waar u gebruik van kunt maken. Zoals de EIA en SDE++.”

Uw dak verhuren heeft gevolgen voor de verzekering van uw gebouw

We zien steeds vaker dat bedrijven hun dak verhuren aan derden om zonnepanelen te laten plaatsen. Dat lijkt een goed idee. Maar het kan vervelende gevolgen hebben als u dit niet goed regelt. Jack legt uit: “Als u uw dak verhuurt heeft u geen invloed op wie er installeert en hoe dat gebeurt. Maar als het niet goed gebeurt, loopt u wel het risico op een onverzekerbaar gebouw. Laat u dus goed informeren. Het kan goed en veilig maar u moet het van tevoren regelen.”