Zonnepanelen

Uitdagingen bij het plaatsen van zonnepanelen

Waar moet u op letten als u overweegt om zonnepanelen op uw bedrijfspand te plaatsen? Daar kijken we naar met Richard Dekker, risicodeskundige bij Achmea, en Jack Zuidweg, kennispartner Vastgoed bij Centraal Beheer.
1 jun 2023 5 minuten

Nieuwe wet- en regelgeving vanuit de overheid

Jack geeft aan: “De overheid heeft de ambitie om vastgoedondernemers te stimuleren om hun gebouwen te verduurzamen. Dit komt voort uit de Energietransitie. 1 van de manieren waarop dat kan, is met zonnepanelen. In het Bouwbesluit is geregeld dat op 1 januari 2023 elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. In 2030 wordt energielabel A zelfs verplicht.”

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen levert dus duidelijk voordelen op. Het is ook belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Richard licht toe: “Zonnepanelen plaatsen kan goed en veilig. De installatiebranche is volop in beweging om de veiligheid verder te verbeteren. Ook als verzekeraar kijken we uiteraard graag mee. Daar waar de installateur vooral aandacht heeft voor de elektrische veiligheid is het van belang dat er ook aandacht is voor de bouwkundige kant.

Voldoen aan het Bouwbesluit geeft namelijk nog geen garantie op een veilige situatie. Het Bouwbesluit is vooral gericht op veilig vluchten bij brand, maar een zonnepanelen­installatie op het dak of aan de gevel is daar nog niet in meegenomen. Als verzekeraar kijken we verder dan het Bouwbesluit en denken we graag mee over brandveiligheid.” Daarnaast moet u zich als eigenaar van een gebouw bijvoorbeeld verdiepen in goede onderhouds­contracten en verzekeringen. Zodat alles goed geregeld is als er iets gebeurt. Er komt veel bij kijken om het goed te regelen.
Als verzekeraar kijken we verder dan het Bouwbesluit en denken we graag mee over brandveiligheid.
Richard Dekker, risicodeskundige bij Achmea

Veelvoorkomende uitdagingen bij zonnepanelen op daken van bedrijven

De meeste platte daken in Nederland zijn brandbaar

Richard: “Als  op een dak een brand ontstaat dan wil je dat die op het dak en klein blijft. Met een onbrandbaar dak hoeft er niet echt veel te gebeuren. Maar in Nederland zijn de meeste daken erg brandbaar. Als men daar de zonnepanelen op legt, dan kunnen er extra maatregelen nodig zijn.” 

Om het gewicht te kunnen dragen is het soms nodig om het dak te verstevigen

Richard vertelt: “Bij constructieberekeningen moet men rekening houden met het gewicht van de zonnepanelen en alles wat daarbij hoort. Zo houden zonnepanelen in de winter sneeuw vast in plaats van dat het eraf waait. Dit gewicht komt er dus nog eens bij. Ook moet men naar het risico van wateraccumulatie kijken. Door zonnepanelen te plaatsen zal het dak meer doorbuigen, waardoor water minder makkelijk van het dak stroomt. Als er teveel water op het dak blijft, kan de boel instorten.”

Zonnepanelen installeren vraagt vaak om aanpassingen van de elektrische installatie 

“Om overbelasting te voorkomen, is het vaak nodig om de groepenkast te vervangen of aan te passen. Gelukkig kunnen de installateurs hier ook naar kijken."

Hoe vind ik een goede installateur voor het plaatsen van zonnepanelen?

“Er zijn meerdere erkennings-en certificeringsregelingen. Bijvoorbeeld de erkenningsregeling van InstallQ. Waarbij goed gekeken wordt naar dit soort elektrische risico’s.” 

Tips voor een veilig zonnedak

  • Maak een plan en laat dit vooraf controleren door een specialist
    De meeste problemen voorkomt u door een plan te maken en dit vooraf goed te laten controleren op risico’s door een specialist. Dan komt u niet voor onverwachte problemen te staan. En blijft uw gebouw verzekerbaar. Neem in een vroegtijdig stadium contact op met uw verzekeraar. Centraal Beheer helpt u graag.
  • Kies uw installateur zorgvuldig

    Kies bijvoorbeeld een installateur die is aangesloten bij een onafhankelijke organisatie die let op de kwaliteit van installatiebedrijven. Gelukkig is de brancheorganisatie serieus bezig met een gedragscode. Daarbij letten ze ook op het bouwkundig aspect. De controle is dus breder dan alleen de installatie. 

  • Overleg met uw installateur welke materialen hij inkoopt

    Vraag aan uw installateur hoe hij garandeert dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn, dus niet al (onzichtbaar) zijn beschadigd voordat ze op uw dak komen. Zonnepanelen zijn heel kwetsbaar en door het vervoer gaan ze soms van binnen stuk. Dan kunt u zo’n partij voordelig kopen maar dat levert bijna altijd problemen op. Let hierbij ook op de brandklasse van de zonnepanelen die u koopt. Kies voor een paneel met brandklasse A en een moeilijk brandbare kabel, brandklasse B2ca. Deze voorkomen dat een kleine brand zich via deze materialen gemakkelijk uitbreidt.

  • Laat uw installatie na oplevering onafhankelijk keuren

    Dat kan bijvoorbeeld met een SCIOS Scope 12 keuring. Uw hele installatie wordt dan gekeurd. Zo maakt u de kans op grote schade een stuk kleiner.

Jack: “Naast de stimulering vanuit de overheid zijn er voor eigenaren van vastgoed nog meer redenen om zonnepanelen te plaatsen: 
Jack Zuidweg, kennispartner Vastgoed 

Uw dak verhuren heeft gevolgen voor de verzekering van uw gebouw

We zien steeds vaker dat bedrijven hun dak verhuren aan derden om zonnepanelen te laten plaatsen. Dat lijkt een goed idee. Maar het kan vervelende gevolgen hebben als u dit niet goed regelt. Jack legt uit: “Als u uw dak verhuurt, heeft u geen invloed op wie er installeert en hoe dat gebeurt. Maar als het niet goed gebeurt, loopt u wel het risico op een onverzekerbaar gebouw. Laat u dus goed informeren. Het kan goed en veilig maar u moet het van tevoren regelen.” 

Meer weten over zonnepanelen? 

Neem contact op met onze vastgoedexpert Jack Zuidweg. Hij denkt graag vrijblijvend met u mee.
Met de kennis van Jack Zuidweg
Kennispartner vastgoed
Dagelijks werk ik met een team van specialisten aan risico's signaleren en tot praktische oplossingen komen voor de VvE en vastgoedmarkt.