2 vrouwen achter de laptop in gesprek met man

Zo zijn medewerkers écht lekker bezig met duurzame inzetbaarheid

Het is een uitdaging om te weten wat werknemers nodig hebben en hoe zij zich voelen. Vooral nu met het vele thuis­werken. Centraal Beheer heeft daarom Lekker Bezig ontwikkeld. Adviseur Lars Blaauw legt uit.
26 okt 2020 4 minuten

Het Lekker Bezig programma

Met Lekker Bezig wil Centraal Beheer het HR-managers makkelijker maken om medewerkers actief aan hun eigen duurzame inzetbaarheid te laten werken. Het bestaat uit een app, gekoppeld aan diverse trainings- en coachingsmiddelen, die medewerkers helpt om grip te krijgen op hun gezondheid, werk-privébalans en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Daarnaast is er een programma met advies en trainingen voor werkgevers, leidinggevenden en HR-professionals. Dat draagt niet alleen bij aan een succesvolle implementatie, maar bevordert ook de dialoog tussen medewerker en leidinggevende.

Investeren in duurzame inzetbaarheid

Organisaties die werk maken van duurzame inzetbaarheid plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Met een goed beleid op duurzame inzetbaarheid kunt u hieraan bijdragen. Met onze duurzame inzetbaarheid scan krijgt u inzicht in hoe uw organisatie ervoor staat.

Eerst inzicht krijgen via de Lekker Bezig-app

In de app beantwoorden medewerkers diverse vragen over hun duurzame inzetbaarheid in de breedste zin. Er is een basisset met vragen die medewerkers inzicht geven in hoe ze ervoor staan: waar liggen de aandachtspunten en wat gaat goed? Lars: “Wij leggen verbindingen tussen verschillende thema’s en geven vervolgens advies. Het is de medewerker die helemaal zelf de keuze maakt, maar wij zetten de meest urgente aandachtspunten op een rij. Zien wij dat een medewerker bang is over vier jaar zijn baan te verliezen, dan bieden we bijvoorbeeld een loopbaancoach aan of een verkennend traject om in kaart te brengen waar zijn kansen liggen op de arbeidsmarkt.”
collegas-overleggen
“Wij leggen verbindingen tussen verschillende thema’s en geven vervolgens advies. Het is de medewerker die helemaal zelf de keuze maakt, maar wij zetten de meest urgente aandachtspunten op een rij.
Lars Blaauw, adviseur Lekker Bezig

Activeren én continueren

Per organisatie helpt Centraal Beheer om in kaart te brengen wat er nodig is om succesvol met Lekker Bezig te starten. “We kunnen ook ondersteunen in het vormen van beleid, zodat je draagvlak creëert op directieniveau. We bieden verder trajecten aan om leidinggevenden klaar te stomen om het gesprek aan te gaan met de medewerkers. Dat is ruggensteun in de vorm van coachend leiderschap en dat is essentieel binnen Lekker Bezig.” De uitdaging is om duurzame inzetbaarheid blijvend hoog op de agenda te krijgen, zeker ook bij de werknemer, zegt Lars. “Iedereen heeft het over het activeren van de medewerker, maar het gaat vervolgens ook om het continueren van duurzame inzetbaarheid. Dat doe je door de leidinggevende daar een sterke rol in te geven, zodat er een gesprek ontstaat van mens tot mens. Dat moet verder gaan dan alleen resultaatafspraken maken en evalueren.”

Dashboard

Lekker Bezig geeft de werkgever via een dashboard inzicht in hoe de organisatie ervoor staat. “Hoeveel medewerkers gebruiken de app, waar wordt het meeste geld aan uitgegeven? Op alle thema’s krijgt de werkgever te zien waar de kansen en uitdagingen zitten in zijn organisatie. Dat is waardevolle stuurinformatie voor het aanscherpen van beleid”, aldus Lars.

Drie keer zo veel actieve medewerkers

Lekker Bezig is vorig jaar gestart als pilot met zes werkgevers en een selecte groep werknemers. “Daardoor konden we goed in verbinding blijven met alle deelnemers en uitzoeken wat hen motiveert. Zo konden we snel aanpassingen doen als dat nodig was. Begin dit jaar zijn we met meer medewerkers aan de slag gegaan en nu introduceren we Lekker Bezig breed in de markt.” De pilot wijst uit dat het programma werkt. Lars: “Vergeleken met het gemiddelde in Nederland zien we een verdrievoudiging van het aantal medewerkers dat aan de slag gaat met een oplossing.” Een van de sterke punten is dat keuzestress wordt voorkomen, geeft hij aan. “Werkgevers hebben nog weleens een volledige snoepwinkel met diensten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Mensen zien dan door de bomen het bos niet meer en haken af. Wij bieden maximaal tien snoepjes aan die ook nog eens passen bij de persoonlijke behoefte. Daardoor kunnen medewerkers een goede keuze maken.”

Zet de communicatiesluizen open

Daarnaast is aandacht geven aan communicatie een stimulerende factor. “Werkgevers die het gesprek echt centraal stellen, hebben nog veel meer actieve medewerkers dan werkgevers die het niet als onderdeel van het programma hebben ingezet. Alleen de app lanceren is onvoldoende om medewerkers in beweging te krijgen. Zorg dat de directie en het management erachter staan en medewerkers goed geïnformeerd zijn. Zet de communicatiesluizen open om medewerkers te inspireren. Dat helpt enorm in het activeren”, aldus Lars.

Totaalaanpak voor duurzame inzetbaarheid

Als HR-manager wilt u uw medewerkers op weg helpen naar duurzame inzetbaarheid. Zeker nu velen op afstand werken. Lekker Bezig is de praktische totaalaanpak voor uw organisatie. Medewerkers kunnen meteen aan de slag in de handige app. Daarin vinden ze een persoonlijke coach en oplossingen die passen bij hun behoeftes. Meer weten over het programma Lekker Bezig?