Tips om schade en wateroverlast te voorkomen
Plaats deze zo laag mogelijk boven de grond. Dit houdt niet alleen blad tegen. Als u deze laag plaatst voorkomt dit ook dat terugstromend rioolwater bijvoorbeeld uit het toilet stroomt.
Een paar aandachtspunten:
Spoel geen vet, olie of synthetische materialen door de afvoer.
Spoel de afvoer elke maand door met een emmer warme soda. Dit werkt vaak beter dan ontstoppingsmiddelen en is veel beter voor het milieu.
Stop met het gebruik van ontstoppingsmiddelen als er vaak verstopping is. Onderzoek dan wat u kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen.
Controleer en vervang gresbuizen als er bijvoorbeeld wortels van bomen doorheen groeien. Of als de buizen niet genoeg capaciteit bieden.
Controleer regelmatig de afvoeren op verstoppingen.
Zorg bij uitbreiding van het leidingwerk dat er zo min mogelijk verbindingen en bochten in leidingen zitten.
Vervang of renoveer loden en stalen leidingen door kunststof leidingen.
En laat de technische staat van de afvoeren en rioleringen controleren. Zijn deze slecht? Vervang of renoveer ze dan. Dat kan door een gespecialiseerd bedrijf zonder hak- en breekwerk. Reserveer altijd een bedrag in de MJOP voor de afvoeren en rioleringen.
Laat afvoerleidingen van gietijzer, asbest of steenachtig materiaal door een deskundig bedrijf controleren op lekkages. En loopt de afvoer slecht door? Laat deze dan reinigen door een erkend ontstoppingsbedrijf. Zo voorkomt u schade door een verstopte afvoerleiding.
En of er openstaande naden zijn.
Koppel de vulslang af en controleer direct of er lekkages zijn. Maak het sifon van de condensafvoer regelmatig schoon. Zo voorkomt u verstopping.
Reinig ook de pompput, vuilwatergoten en verbindingsbuizen minimaal 1 keer per jaar. En plaats een niveausignalering met alarm en/of doormelding.