Medewerkers lopen het risico op een lager inkomen als zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden. Dat komt door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze wet gaat ervan uit dat uw medewerker zelf nog geld verdient voor het deel dat hij nog wel kan werken. De uitkering die overblijft is soms maar een klein percentage van het minimumloon. Als werkgever kunt u de financiële zorgen (deels) wegnemen. En zo uw medewerker helpen. Want met een
WIA-verzekering beschermt u uw personeel tegen een terugval in het inkomen. Hiermee verzekert u bijvoorbeeld een inkomensgarantie van 70%, 75% of 80% tot een salaris van € 100.000,-. Ook voor het salaris hierboven heeft Centraal Beheer oplossingen.
Met maar een kleine inspanning van uw kant hoeven uw zieke medewerkers zich geen financiële zorgen te maken. En de premiebetaling? Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. U bepaalt namelijk zelf hoe u de premie tussen het bedrijf en uw medewerkers verdeelt. Betaalt uw bedrijf de volledige premie? Of wordt een deel of zelfs alles ervan ingehouden op het brutoloon van uw medewerkers? Daarnaast kunt u de premie van de WIA-verzekering aftrekken van de belasting.
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor uw arbeidsongeschikte medewerker. En een goede aanpak van langdurig verzuim is belangrijk, maar ook wettelijk verplicht. Met de WIA-verzekering krijgt uw medewerker gratis wachtlijstbemiddeling. En dus sneller de hulp die hij nodig heeft om beter te worden.
Kan uw medewerker weer (deels) aan het werk? Dan krijgt u professionele hulp van ervaren re-integratiecoaches. Duurt het verzuim toch langer en is uw medewerker langer dan 8 weken ziek? Dan helpt uw persoonlijke casemanager u met een plan van aanpak. Rond 91 weken ziekte neemt onze WIA Re-integratieservice contact met u op. Onze Casemanager maakt met u afspraken over o.a. de re-integratie van uw zieke medewerker na 104 weken ziekte.