Interview met Wil van Houts over Open Netwerk

"Het begint altijd met goede vragen"

Open is het netwerk van Centraal Beheer waarin werkgevers en HR-professionals kennis en ideeën uitwisselen. Na een masterclass HR Analytics op Nyenrode, vroegen we deelnemers hoe zij dat netwerk ervaren. Zo ook Wil van Houts.

HR 23 jul 2020 3 minuten

Wil van Houts, HR-manager Crowe Foederer

Aan de Koninklijke Militaire Academie volgde hij in de jaren 80 de opleiding Sociologie/Psychologie. Daarna was hij 5 jaar officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Maar de burgerwereld trok. Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit van Hertfordshire specialiseerde Van Houts zich in het HRM-vak. En sinds 2014 is hij dus HR-manager bij Crowe Foederer, een Nederlands accountants- en advieskantoor. Zijn huidige missie: ervoor zorgen dat alle ruim 400 medewerkers zich op het werk happy voelen. "En daar is echt meer voor nodig dan zo nu en dan een salarisverhoging", benadrukt hij.

Eyeopeners

"Tijdens de masterclasses van Open krijg ik altijd nieuwe ideeën. Je bent toch gewend om volgens een bepaald patroon te denken. Heel goed dus om op andere manieren tegen onderwerpen aan te kijken. Dat leidt regelmatig tot eyeopeners. Vervolgens is het een uitdaging om het ook in praktijk brengen."

Leren van data

"De masterclass over HR Analytics was best confronterend", vervolgt hij. "Zo werd het me duidelijk dat we nog verrassend veel kunnen leren van de data die we al in huis hebben. Dat is dus een blinde vlek. We moeten nu leren om bij die data de goede vragen te stellen. Daar begint het altijd mee."

Co-creatiesessies

Van Houts heeft vorig jaar ook meegedaan aan enkele co-creatiesessies van Open. "Dankzij die sessies weet ik goed waar we nu als HR-afdeling staan en wat er nog mogelijk is. Maar ik blijf altijd praktisch", benadrukt hij. "Wat kan wel en wat niet? Je kunt heel veel willen, maar waar ligt de grens?"

We zijn geen lemmingen

"Binnen HR zijn er veel trends en hypes. Daarbij is het belangrijk om altijd kritisch te blijven. Je moet je bij alles de vraag stellen wat de meerwaarde is voor jouw bedrijf en de medewerkers. Laten we vooral niet blindelings achter elkaar aanlopen. We zijn geen lemmingen", zegt Van Houts lachend.

Open Dialoog

"Tijdens Open Dialoog hoorde ik hoe anderen met HR-uitdagingen omgaan. En dat leverde veel herkenning op. Het is altijd prettig om te weten dat je niet de enige bent die met bepaalde onderwerpen worstelt. Concrete oplossingen hebben die dialogen me niet opgeleverd, maar wel nieuwe perspectieven."

Waardering tonen

"Mijn HR-tip? Laat je niet teveel door richtlijnen en regeltjes leiden, maar kijk vooral wat medewerkers echt nodig hebben. En dan heb ik het niet zozeer over goede arbeidsvoorwaarden. Krijgen medewerkers regelmatig een compliment? Toon je wel waardering? Op dat vlak is er vaak nog veel te winnen."