vrouw-met-andere-vrouw-in-gesprek

Succesvolle re-integratieverhalen

Jaarlijks keren er duizenden mensen vanuit hun re-integratietraject terug op de arbeidsmarkt. In dit blog leest u een aantal praktijkvoorbeelden die wij kennen. Dit zijn niet zomaar verhalen. Mede door begeleiding van een professional die verder kijkt dan de beperking is het hun gelukt weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt.
7 feb 2023 6 minuten

Niemand kiest voor een uitkering

Iedere uitkering heeft zijn eigen verhaal en gezicht. Niemand kiest voor een uitkering. En niemand is blij om niet te werken. Zij willen het graag anders doen. Maar hoe? Willy Wentink, arbeidsdeskundig adviseur WIA bij Centraal Beheer beschrijft 15 succesvolle praktijkvoorbeelden van re-integratie in zijn e-book. In dit blog zijn al 3 mooie praktijkvoorbeelden beschreven.
De wetgeving rondom arbeidsongeschiktheid is soms complexer dan we willen
L. van der Veen, arbeidsjurist

3 praktijkvoorbeelden uitgelicht 

Iedere uitkering heeft zijn eigen verhaal en gezicht. Hieronder lees je het verhaal van Herman, Marion en Joke van hun succesvolle re-integratie.

Na jaren gewerkt te hebben wordt Herman ziek omdat hij niet langer tegen onregelmatige diensten kan en niet meer kan omgaan met tijdsdruk. Ook kon hij het tempo niet meer aan. UWV had hem gedeeltelijk arbeidsgeschikt verklaard.

Inmiddels werkt Herman bij een bedrijf in tweedehands rolstoelen
Zijn werkgever vertelde mij dat het voor Herman belangrijk is om het ritme van werken te houden omdat hij anders teveel gaat piekeren en slecht slaapt. Herman woonde alleen en legde wat moeilijk contact. Na een gesprek met Centraal Beheer werd Herman aangemeld bij een re-integratiebedrijf in zijn woonplaats. Gelukkig was er een tijdelijke klus als schilder. Hierdoor bleef Herman actief en hij vond het erg leuk om te doen. Na een paar gesprekken kwam naar voren dat Herman graag een opleiding wilde doen voor fietsenmaker. De opleiding werd afgerond met een diploma, maar in de praktijk bleek dat het werken onder tijdsdruk toch te moeilijk was. Inmiddels werkt Herman bij een bedrijf in tweedehands rolstoelen. Hij vindt het leuk om deze op te knappen zodat de rolstoelen weer naar een andere klant kunnen. Door het missen van toeslagen op zijn salaris blijft Herman gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar hij werkt voldoende om een loonaanvullingsuitkering te ontvangen.

Marion vertelde mij dat zij een idee had voor haar re-integratie. Haar zonen kregen namelijk autorijles. Marion vroeg aan de rijinstructeur of hij eens wilde kijken of zij dit ook zou kunnen. Haar eigen rijvaardigheid bleek gelukkig dik in orde! Marion keek ondertussen al naar de opleidingsmogelijkheden.

Traplopen was niet mogelijk
Haar werk in een winkel kon zij helaas niet meer doen omdat zij niet lang kon staan en lopen. Traplopen was al helemaal niet mogelijk. Het leuke in haar werk was dat zij ook graag de klanten uitleg gaf en soms dingen leerde. Ik vond het een goed plan van Marion en liet haar inschrijven voor deze opleiding. Deze verliep voorspoedig en Marion zette haar hulpvaardigheid ook in voor haar klasgenoten en haalde goede cijfers. Na de examens voor de opleiding heeft Marion een baan gevonden als rijinstructeur en is haar WIA-uitkering korte tijd daarna beëindigd.

Helaas bleek na een paar jaar dat dit werk voor Joke veel te zwaar was. De kinderen van haar hadden behoefte aan wat extra aandacht. Joke was zo goed in staat deze aandacht te geven dat het niet onopgemerkt bleef in haar omgeving en de school van haar kinderen. Andere ouders klopten bij haar aan voor advies en ook op de school van haar kinderen deed Joke wat begeleiding.

Aan de slag als kindercoach
Inmiddels zijn gemeentes verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet en zodoende raakte Joke in gesprek met de verantwoordelijke gemeenteambtenaar. Hij garandeerde haar dat zij ingezet zou worden als kindercoach mits zij de juiste opleiding en diploma’s zou hebben. Na een gesprek met Centraal Beheer is Joke begonnen met de opleiding en heeft deze inmiddels met succes afgerond. Daarna heeft zij zelfs nog een specialisatie gedaan. Inmiddels werkt Joke als zelfstandig kindercoach en is zij niet langer arbeidsongeschikt.

collegas-met-elkaar-in-gesprek-op-kantoor

Een helpende kracht voor werkgevers...

Een medewerker kan soms lange tijd ziek zijn. Met excellent casemanagement richten onze experts zich op het versterken van duurzame inzetbaarheid naast de uitkering. Lees alles over onze casemanagement.

Bescherm uw medewerkers

Met een WIA-verzekering beschermt u uw bedrijf en uw medewerkers tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Ga naar de WIA-calculator.

Vragen?

Ons team van specialisten (RSC-gecertificeerde casemanagers, arbeidsdeskundigen, juristen en medisch verzekeringsspecialisten) ondersteunt bij re-integratie, doet her­beoordelingen, beantwoordt juridische vragen of is aanwezig bij hoor­zittingen. Dit zorgt voor gemak en bespaart u veel tijd.

Bekijk alle re-integratieverhalen

De kracht van re-integratie is dat een medewerker kijkt naar hoe groot zijn of haar eigen wereld en netwerk is. Zo creëert iemand zijn eigen nieuwe loopbaan.
Christian Klein, inkomensadviseur, zit op een stoel. Hij vertelt u wat eigenrisicodrager zijn kan betekenen.
Met de kennis van Christian Klein
Adviseur Inkomensverzekeringen
Arbeidsongeschiktheid is over het algemeen niet iets dat mensen dagelijks bezighoudt. Dat is mijn uitdaging: om te informeren en adviseren over sociale zekerheid in de breedste zin.