Tips van ondernemers
Rechten, plichten, aansprakelijkheid en wat te doen bij wanbetaling? Dit legt u vast in de algemene voorwaarden. Else Baelde: “Een opdrachtgever verwacht dat er wat wordt gedaan. Die zegt ook niet: er is niet geleverd, ik betaal wel.” Dus: gaat u voor een nieuwe klant of opdrachtgever werken? Zorg dan dat deze akkoord gaat met uw voorwaarden. Stuur ze met de offerte mee. Of breng ze tijdens de onderhandeling ter sprake. Mogelijk heeft uw klant zelf ook voorwaarden opgesteld. Het is dan van belang om tot overeenstemming te komen.
Belangrijke punten in de voorwaarden
Neem een beperking op van uw aansprakelijkheid voor directe en indirecte schade. Benoem ook de garantie op uw producten en de betalingstermijn. Als u afwijkt van de wettelijke 30 dagen, moet u hier duidelijk melding van maken. Vergeet ook het eigendomsvoorbehoud niet. Want levert u een product aan een klant die vervolgens failliet gaat en niet betaalt? Dan houdt u het eigendom over uw eigen goederen.
Zorg dat u uw eigen voorwaarden goed kent
“Ik ken een aantal advocaten vanuit mijn netwerk vrij goed.” Else Baelde schakelt dus heel slim bevriende juristen in om haar algemene voorwaarden op te stellen. Maar vaak kunt u ook een voorbeeld gebruiken van uw branchevereniging. Zorg wel dat u uw eigen voorwaarden heel goed kent. Dat ze aan de wet voldoen en dat u ze waar nodig aanpast aan uw eigen situatie.