Verduurzaming van uw VvE financieren

De verduurzaming van uw VvE financieren

Het verduurzamen van uw VvE biedt veel voordelen, ook financieel. Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming te financieren. Hier vindt u tips.   

VvE en vastgoed 3 jun 2020 3 minuten
Het verduurzamen van uw VvE kan zelfs zonder verhoging van uw maandlasten. Zeker als u verschillende maatregelingen combineert. Eerst kijkt u natuurlijk welke maatregelen uw VvE kan nemen om te verduurzamen. Een expert helpt daarbij door een energieplan met advies op maat voor uw VvE te maken. Maar waar haalt u het geld voor de maatregelen vandaan? Goed om te weten, is dat de overheid vaak meebetaalt aan verduurzamingsplannen. Zo zijn er momenteel diverse interessante regelingen voor VvE’s die hun energieverbruik willen aanpakken.

Subsidie voor advies en uitvoering verduurzaming  

Een van die subsidieregelingen is de SEEH of Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Met de SEEH betaalt de overheid mee aan een energierapport door een erkend adviseur. Laat u de maatregelen uitvoeren, dan is de subsidie op zo’n energieadvies hoger. Ook is er een subsidie voor een ‘groen’, dus duurzaam MJOP of MeerJarenOnderhoudsPlan. Behalve aan het energieadvies, betaalt de overheid vanuit de SEEH ook mee aan de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. Voorwaarde is wel dat u dan minstens twee maatregelen combineert.

Welke subsidies zijn er nog meer?   

Een tweede belangrijke landelijke subsidieregeling is de ISDE (Investering Subsidie Duurzame Energie). Daarmee draagt de overheid bij aan de kosten voor duurzame warmtebronnen. Dus bijvoorbeeld als uw VvE zonneboilers of warmtepompen koopt. Maar niet alleen de rijksoverheid biedt subsidiemogelijkheden. Ook gemeenten en provincies hebben vaak hun eigen regelingen.

Let op de subsidievoorwaarden  

Alle subsidies hebben zo hun eigen voorwaarden. Kijk dus eerst goed van welke subsidies uw VvE gebruik kan maken en welke regels er gelden. Ook daar kan een duurzaamheidsexpert u bij helpen. Let op dat u niet begint met de uitvoering van de maatregelen vóórdat bekend is of uw VvE de aangevraagde subsidie ook echt krijgt. Want vanaf het moment dat er ook maar een spijker in de muur gaat vervalt uw recht op de subsidie direct.

Betaal uit het reservefonds

De subsidies dekken uiteraard maar een deel van de kosten van de verduurzaming. Hoe betaalt uw VvE de rest? Kijk om te beginnen of er voldoende geld in uw reservefonds voor groot onderhoud zit. Is dat niet het geval, dan kan uw VvE een extra bijdrage vragen aan de eigenaars, sparen of lenen. Welke mogelijkheid uw VvE kiest, hangt af van de eigenaars. Wat kunnen en willen ze betalen?

Spaar voor duurzaam onderhoud 

Ideaal gezien zou uw VvE voldoende hebben gespaard voor de verduurzaming. Maar vaak sparen VvE’s alleen voor het in stand houden van de bestaande situatie. Ze hebben dan wel voldoende geld om het dak te laten vervangen, maar niet voor isolatie. Of ze laten bijvoorbeeld de kozijnen opnieuw schilderen. Terwijl de overstap naar duurzame en onderhoudsvriendelijke kunststofkozijnen ook interessant kan zijn.

Voorkom oplopende onderhoudskosten 

Door de eigen bijdrage te verhogen, kan uw VvE voor de verduurzaming sparen. Maar als u daarmee nog moet beginnen, duurt het te lang voordat er voldoende geld is. Als u bijvoorbeeld per eigenaar 50 euro per maand spaart, levert dat in 5 jaar tijd maar 3.000 euro op. Ondertussen stijgen de kosten voor (achterstallig) onderhoud verder. Het is dus niet verstandig om lang te sparen en al die tijd maatregelen uit te stellen.

Bijdragen met eigen geld?  

Eigenaars vragen met hun eigen geld mee te betalen aan de verduurzaming is aantrekkelijk. De maandelijkse eigen bijdrage hoeft dan niet omhoog. Terwijl de energie- en onderhoudskosten en daarmee de totale maandelijkse woonlasten na de verduurzaming dalen. Maar bij de meeste VvE’s is er altijd wel iemand die daar het geld niet voor heeft. Zijn dat te veel mensen, dan houdt het op.

Financiering voor verduurzaming  

Er is nog een manier om de verduurzaming te betalen. Dan leent uw VvE het geld. Zo is er de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. VvE’s met meer dan acht appartementen kunnen deze lening aanvragen. U betaalt dan een lage rente en geen afsluitkosten. Ook voor de begeleiding van de VvE-accountmanager brengt het Nationaal Energiebespaarfonds geen kosten in rekening. Behalve bij deze organisatie kunt u ook bij verschillende gemeenten en banken terecht om geld voor de verduurzaming van uw VvE te lenen.

Combineer duurzaamheidssubsidies en leningen

De kosten voor een lening verdient u voor een deel of soms zelfs helemaal terug door de besparing die de verduurzaming oplevert. Maar dat hangt natuurlijk wel af van de maatregelen die u neemt. Met een lening kan uw VvE bovendien meer aan verduurzaming doen. En op die manier dus in aanmerking komen voor subsidies zoals de SEEH, die minimaal twee maatregelen vraagt. In plaats van bijvoorbeeld alleen het dak te isoleren, kunt u dan ook de gevel doen. Zo versterken financiering en subsidies elkaar.

Leer van ervaringen van andere VvE’s 

Gaat uw VvE voor maatregelen met ‘nul op de meter’ als resultaat, waarbij u dus net zo veel energie opwekt als gebruikt? Bijvoorbeeld met de VvE Energiebespaarlening kan het bedrag dat u per appartement leent dan oplopen tot 65.000 euro per appartement, met een looptijd tot 30 jaar. Diverse VvE’s maakten al gebruik van deze lening om hun plannen voor verduurzaming uit te voeren. Op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds vertellen ze over hun ervaringen.

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Is uw VvE klaar voor verduurzaming? Centraal Beheer helpt u van inzicht tot uitvoering.

  1. Het maken van een plan tot een haalbaar ontwerp voor de realisatie
  2. Het regelen van subsidies en de financiering
  3. Betrouwbare experts die bij elke stap voor u klaar staan
Ontdek de mogelijkheden