Verduurzaming van een VvE in de praktijk 

Verduurzaming in de praktijk met VvE Hamershof

Klimaatmissie Nederland hielp VvE Hamershof in Leusden aan een energieplan. De maandlasten bleven gelijk terwijl het wooncomfort en de waarde van de woning is gestegen. Lees hier hun verhaal.

VvE en vastgoed 1 sep 2022 4 minuten

Hoe pakt u als VvE achterstallig onderhoud aan en verduurzaamt u tegelijk?

Het is 2016. VvE Hamershof in Leusden krijgt het achterstallig onderhoud maar niet onder controle. Het vele hout aan de gevel en van de kozijnen is rot. En ook het pannendak van het begin jaren tachtig gebouwde complex met 97 woningen en bedrijfsruimtes is aan vervanging toe. “We bleven maar schilderen. Dat kostte veel geld. In 2010 hadden we nog voor 400.000 euro aan schilderwerk laten uitvoeren”, vertelt Remko van den Berg, bestuurslid en interim-voorzitter van VvE Hamershof.

Subsidies verduurzaming een kans  

De VvE besluit de zaak anders aan te pakken. “We zijn gaan nadenken over het vervangen van het hout aan ons pand. Dat zou een paar miljoen euro kosten. Maar we zagen een kans in de subsidies voor verduurzaming van de overheid, zowel landelijke als regionale regelingen. We zijn toen eerst naar de gemeente en de provincie gegaan om daarover te praten”, aldus Van den Berg.

Energieadvies

Het Energieloket van de gemeente Leusden verwijst de VvE naar Klimaatmissie Nederland (partner van Centraal Beheer) voor energieadvies en ondersteuning bij de verduurzaming. Projectmanager René Pie van Klimaatmissie Nederland brengt de situatie bij VvE Hamershof in kaart. Wat moet er gebeuren? En wat staat er al in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van de VvE? Ook wordt naar geld gekeken: hoe kan de VvE de verduurzaming betalen?

Nul op de meter  

Het advies van Klimaatmissie Nederland aan VvE Hamershof is voor ‘nul op de meter’ te gaan. Dat wil zeggen: niet meer energie gebruiken dan de VvE zelf opwekt. Van den Berg: “Daarmee konden we de financiering van onze verduurzamingsplannen rondkrijgen.” Want hoe meer maatregelen een VvE neemt, hoe gunstiger de voorwaarden voor subsidies of leningen vaak zijn. Door het pand energieneutraal te maken, heeft VvE Hamershof het meeste voordeel van subsidies en leningen.

Drempels bewoners wegnemen

Klimaatmissie Nederland werkt de verduurzamingsplannen van VvE Hamershof ook per appartement uit. Op die manier zien de eigenaars precies wat de verduurzaming voor hen betekent. Ze weten hoe ze erop vooruitgaan, bijvoorbeeld qua wooncomfort en een lager energiegebruik, maar ook wat ze straks betalen. Dit helpt om ze mee te krijgen in het project. Het terugbrengen van de kosten voor verduurzaming naar een bedrag per eigenaar, neemt ook drempels weg. Een groot bedrag voelt zo een stuk kleiner.

Combinatie van duurzaamheidsmaatregelen

VvE Hamershof laat verschillende maatregelen uitvoeren, begeleid door Klimaatmissie Nederland. Zowel de gevels als het dak worden geïsoleerd en vernieuwd met duurzame materialen. Ook de houten raamkozijnen met enkel glas verdwijnen. Er komen kunststof kozijnen met sterk isolerend glas voor in de plaats. Op het dak worden bijna 2.000 zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van energie. Wat de bewoners zelf niet aan stroom nodig hebben, leveren ze aan het energiebedrijf. Het geld dat ze daarvoor krijgen, gaat af van hun energierekening.

Minder water- en energieverbruik 

Ieder appartement heeft een eigen warmtepomp en boiler voor de warmwatervoorziening. De warmtepomp zorgt ook voor de verwarming van de woningen. Van den Berg: “Dat gaat via convectoren in de woningen. Ze gebruiken minder water en minder energie dan gewone verwarmingsradiatoren. Dat scheelt weer in de kosten. Ook regelen de convectoren automatisch de ventilatie in huis.”

Verduurzaming betalen  

De VvE gebruikt verschillende ‘potjes’ om de verduurzaming te betalen. Van den Berg: “Ten eerste hebben we een deel van het geld zelf gespaard in ons reservefonds. Ten tweede hebben we verschillende subsidies ontvangen en kregen we de btw op zonnepanelen terug van de overheid. En tot slot hebben we een VvE lening voor verduurzaming via het Nationaal Warmtefonds afgesloten en van de Bank Nederlandse Gemeenten.”
De overkoepelende VvE van het hele Hamershof-complex (dus ook de bedrijfsruimtes) betaalt bovendien mee aan de vernieuwing van het gemeenschappelijke dak.

Winst door verduurzaming  

De verduurzaming van VvE Hamershof is ondertussen een feit. Van den Berg is enthousiast over het resultaat. “Ik hoef als bewoner niet meer in de kou te zitten, maar kan m’n huis lekker warm maken zonder dat dit me energie kost. En ik heb geen CV-ketel meer om te onderhouden. Verder is de waarde van mijn appartement flink gestegen, meer dan in andere jaren. Dat komt ook door de woningverbetering.” Opgeteld betaalt hij aan energiekosten en servicebijdrage 30 euro per maand meer dan vóór de verduurzaming. “Maar daar krijg je veel voor terug. En het is ook nog eens goed voor de aarde. Dat is dus echt een koopje.”

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Is uw VvE klaar voor verduurzaming? Centraal Beheer helpt u van inzicht tot uitvoering.

  1. Het maken van een plan tot een haalbaar ontwerp voor de realisatie
  2. Het regelen van subsidies en de financiering
  3. Betrouwbare experts die bij elke stap voor u klaar staan
Ontdek de mogelijkheden