pand VvE Hamershof

Verduurzaming in de praktijk met VvE Hamershof

Klimaatmissie Nederland hielp VvE Hamershof in Leusden aan een energieplan. De maandlasten bleven gelijk terwijl het wooncomfort en de waarde van de woning is gestegen. Lees hier hun verhaal.
1 sep 2022 4 minuten

Hoe pakt u als VvE achterstallig onderhoud aan en verduurzaamt u tegelijk?

Het is 2016. VvE Hamershof in Leusden krijgt het achterstallig onderhoud maar niet onder controle. Het vele hout aan de gevel en van de kozijnen is rot. En ook het pannendak van het begin jaren tachtig gebouwde complex met 97 woningen en bedrijfsruimtes is aan vervanging toe. “We bleven maar schilderen. Dat kostte veel geld. In 2010 hadden we nog voor 400.000 euro aan schilderwerk laten uitvoeren”, vertelt Remko van den Berg, bestuurslid en interim-voorzitter van VvE Hamershof.

Subsidies verduurzaming een kans

De VvE besluit de zaak anders aan te pakken. “We zijn gaan nadenken over het vervangen van het hout aan ons pand. Dat zou een paar miljoen euro kosten. Maar we zagen een kans in de subsidies voor verduurzaming van de overheid, zowel landelijke als regionale regelingen. We zijn toen eerst naar de gemeente en de provincie gegaan om daarover te praten”, aldus Van den Berg.
Remco van den Berg, bestuurslid en interim-voorzitter van VvE Hamershof
We zagen een kans in de subsidies voor verduurzaming van de overheid, zowel landelijke als regionale regelingen.
Remco van den Berg, Bestuurslid en interim voorzitter van VvE Hamershof

Energieadvies

Het Energieloket van de gemeente Leusden verwijst de VvE naar Klimaatmissie Nederland (partner van Centraal Beheer) voor energieadvies en ondersteuning bij de verduurzaming. Projectmanager René Pie van Klimaatmissie Nederland brengt de situatie bij VvE Hamershof in kaart. Wat moet er gebeuren? En wat staat er al in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van de VvE? Ook wordt naar geld gekeken: hoe kan de VvE de verduurzaming betalen?

Nul op de meter

Het advies van Klimaatmissie Nederland aan VvE Hamershof is voor ‘nul op de meter’ te gaan. Dat wil zeggen: niet meer energie gebruiken dan de VvE zelf opwekt. Van den Berg: “Daarmee konden we de financiering van onze verduurzamingsplannen rondkrijgen.” Want hoe meer maatregelen een VvE neemt, hoe gunstiger de voorwaarden voor VvE subsidies of leningen vaak zijn. Door het pand energieneutraal te maken, heeft VvE Hamershof het meeste voordeel van subsidies en leningen.

Drempels bewoners wegnemen

Klimaatmissie Nederland werkt de verduurzamingsplannen van VvE Hamershof ook per appartement uit. Op die manier zien de eigenaars precies wat de verduurzaming voor hen betekent. Ze weten hoe ze erop vooruitgaan, bijvoorbeeld qua wooncomfort en een lager energiegebruik, maar ook wat ze straks betalen. Dit helpt om ze mee te krijgen in het project. Het terugbrengen van de kosten voor verduurzaming naar een bedrag per eigenaar, neemt ook drempels weg. Een groot bedrag voelt zo een stuk kleiner.

Combinatie van duurzaamheidsmaatregelen

VvE Hamershof laat verschillende maatregelen uitvoeren, begeleid door Klimaatmissie Nederland:
  • De gevels en het dak worden geïsoleerd en vernieuwd met duurzame materialen.
  • De houten raamkozijnen met enkel glas verdwijnen. Er komen kunststof kozijnen met sterk isolerend glas voor in de plaats.
  • Op het dak worden bijna 2.000 zonnepanelen voor de VvE geplaatst. Wat de bewoners zelf niet aan stroom nodig hebben, leveren ze aan het energiebedrijf. Het geld dat ze daarvoor krijgen, gaat af van hun energierekening.

Minder water- en energieverbruik

Ieder appartement heeft een eigen warmtepomp en boiler voor de warmwatervoorziening. De warmtepomp zorgt ook voor de verwarming van de woningen. Van den Berg: “Dat gaat via convectoren in de woningen. Ze gebruiken minder water en minder energie dan gewone verwarmingsradiatoren. Dat scheelt weer in de kosten. Ook regelen de convectoren automatisch de ventilatie in huis.”

Verduurzaming betalen

De VvE gebruikt verschillende ‘potjes’ om de verduurzaming van de VvE te betalen. Van den Berg: “Ten eerste hebben we een deel van het geld zelf gespaard in ons reservefonds. Ten tweede hebben we verschillende subsidies ontvangen en kregen we de btw op zonnepanelen terug van de overheid. En tot slot hebben we een VvE lening voor verduurzaming via het Nationaal Warmtefonds afgesloten en van de Bank Nederlandse Gemeenten.”

De overkoepelende VvE van het hele Hamershof-complex (dus ook de bedrijfsruimtes) betaalt bovendien mee aan de vernieuwing van het gemeenschappelijke dak.

Ik hoef als bewoner niet meer in de kou te zitten, maar kan m’n huis lekker warm maken zonder dat dit me energie kost. En ik heb geen CV-ketel meer om te onderhouden.
Remco van den Berg 

Winst door verduurzaming

De verduurzaming van VvE Hamershof is ondertussen een feit. Van den Berg is enthousiast over het resultaat. “Ik hoef als bewoner niet meer in de kou te zitten, maar kan m’n huis lekker warm maken zonder dat dit me energie kost. En ik heb geen CV-ketel meer om te onderhouden. Verder is de waarde van mijn appartement flink gestegen, meer dan in andere jaren. Dat komt ook door de woningverbetering.”

Opgeteld betaalt hij aan energiekosten en servicebijdrage 30 euro per maand meer dan vóór de verduurzaming. “Maar daar krijg je veel voor terug. En het is ook nog eens goed voor de aarde. Dat is dus echt een koopje.”

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Centraal Beheer heeft een netwerk van partners die u ondersteunen bij de verduurzaming van uw VvE. Van het maken van plannen tot het begeleiden van de besluitvorming in de VvE. Ook regelen we subsidies en de financiering. Onze betrouwbare experts staan bij elke stap voor u klaar.
Cor Koning is specialist VvE verduurzamen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Cor Koning
Specialist VvE verduurzamen
Cor heeft veel kennis van VvE verzekeringen. De laatste jaren combineert hij dat met alle kansen en uitdagingen die er zijn voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.