
Veranderingen in mobiliteit versneld door corona crisis
De versoepelingen in het beleid rondom de corona crisis hebben gevolgen voor de sector mobiliteit. We mogen ons meer verplaatsen maar maken minder gebruik van het openbaar vervoer dan voorheen. Daardoor stijgt de vraag naar auto’s en verwachten we ook een stijgende vraag naar deelplatformen.
Kansen voor de markt
Zorg voor een schone auto
Deelplatformen kunnen flink groeien
We zien al langere tijd een trend in duurzaamheid waarbij we steeds meer van bezit naar gebruik van een auto gaan. Door het corona tijdperk stijgt de vraag naar auto’s en versnelt dit proces. De bezettingsgraad van een auto is hierbij essentieel. “Als een deelauto maximaal ingezet wordt, hebben we uiteindelijk minder auto’s nodig in Nederland. Dan doen we het pas echt goed op het gebied van duurzaamheid. Dit valt of staat met spreiding van gebruik over de dag. Door bijvoorbeeld te beginnen met thuiswerken en later op de dag in de auto te stappen. Anders ontstaan er meer files in plaats van minder.
”Garagebedrijven die hun wagens niet iedere dag inzetten, kunnen deze beschikbaar stellen voor delen. “Dit brengt wel andere risico’s met zich mee maar deze nieuwe vorm van gebruik kunnen wij prima verzekeren.”
Mensen die elkaar kennen, gebruiken dezelfde auto
Denk daarbij aan buurten, vrienden maar ook bewoners van hetzelfde appartementencomplex. “Mooi voorbeeld is een onderzoek dat we in samenwerking met SAREF (Syntrus Achmea Real Estate and Finance) doen. Daarbij kijken we naar deelauto’s die beschikbaar zijn voor bewoners van nieuwbouwcomplexen met beperkte parkeergelegenheid. Deze auto’s worden betaald van de VVE kosten.”

Onze expert
Verder praten over mobiliteit
Deel dit artikel

Geschreven door:
Yorick Tomassen