Online profileren

Uw bedrijf online profileren doet u zó!

Als ondernemer wilt u zoveel mogelijk potentiële klanten bereiken. Maar hoe zet u uw bedrijf goed neer in de overdaad aan websites en social media profielen? Digital Marketing Consultant Jerrel Arkes van WINNRS weet wat ervoor nodig is.

Ondernemen 25 aug 2020 5 minuten

Investeer in uw website

De eerste stap is het maken van een eigen site, meent Arkes. “De verschillende social media kunnen zeker helpen, maar ik geloof sterk in de uitspraak ‘don’t build your house on rented land’. Oftewel: bouw uw huis niet op gehuurde grond. Hiermee bedoel ik dat je op social media altijd gebonden bent aan de spelregels van het platform. Op uw eigen website kunt u doen wat u wilt. Zorg dus in ieder geval voor een eigen domein, die uw doelgroep zo goed mogelijk helpt. En die goed gevonden wordt in zoekmachines.”

Praat niet te veel over uzelf

Op uw eigen site staat natuurlijk alle informatie over uw bedrijf en uw product. Maar pas op dat u niet te veel over uzelf neerzet. Arkes: “Ik zie vaak dat ondernemers op hun website alleen over zichzelf en hun product of dienst praten. Natuurlijk moet een website belangrijke informatie over het bedrijf en over de producten en diensten bevatten. Maar dat alleen is niet meer genoeg om succesvol te zijn.”

Het belang van de customer journey

Wat moet daar verder nog aan worden toegevoegd? “Laat klanten een ‘reis’ maken. Oftewel: de zogenoemde customer journey. Als u het goed aanpakt, dringt u uw product of dienst niet op aan de klant. Maar geeft u hem een beleving waarin hij zich geholpen en begrepen voelt.” Arkes gebruikt hiervoor het bekende ‘See, Think, Do, Care-model’ van Google. In de see-fase heeft de klant nog geen intentie om iets bij u te kopen. Wél kunt u in deze fase de doelgroep helpen. In de think-fase heeft uw doelgroep ook nog niet direct de intentie om te kopen. Uw doelgroep is zich dan nog meer aan het oriënteren. Toch kunt u ze al wel helpen door de juiste informatie aan te bieden die helpt bij deze oriëntatie. Dit zorgt ervoor dat, als deze persoon wel klaar is om te kopen do-fase, de kans veel groter is dat ze dit bij u doen.”

Beter dan andere bedrijven

Denk vanuit uw doelgroep om (potentiële) klanten in iedere fase goed te helpen. “U hoeft dus niet altijd op alle mogelijke online kanalen aanwezig te zijn. Begin met de kanalen waarmee u uw doelgroep het beste kunt bereiken. Zorg dat u ze hier beter helpt dan welk ander bedrijf dan ook.”

Wees relevant met zichtbaar zijn

Dat betekent niet dat u uw potentiële klanten op allerlei momenten moet storen met advertenties. “Probeer in plaats daarvan relevant te zijn op het moment dat uw doelgroep daar echt behoefte aan heeft. Door zichtbaar te zijn wanneer ze zoeken naar uw product of dienst bijvoorbeeld. En door op basis van de informatie die u heeft van uw doelgroep uw boodschap te personaliseren en op het juiste moment de juiste mail te sturen. De tijd dat bedrijven de controle hadden over welke boodschappen wanneer door een doelgroep geconsumeerd worden, is voorbij.”

Het belang van kwaliteitscontent

De beste manier om uw doelgroep te helpen? Het maken van kwaliteitscontent. “Iemand met een barbecue-webshop kan lekkere vleesgerechten met de doelgroep delen. Zo bereikt u mensen in de see-fase. Wanneer uw doelgroep een licht commerciële intentie heeft think, kunt u ze helpen met oriënteren. Bijvoorbeeld door uit te leggen welke verschillende barbecues er zijn. En welk type het beste bij welke situatie past.”

Help uw doelgroep bij vragen

Wanneer uw doelgroep een sterk commerciële intentie heeft, kunt u ze helpen met het kiezen van het juiste product. Bijvoorbeeld door zo volledig en duidelijk mogelijk antwoord te geven op alle mogelijke vragen. Denk aan vragen als ‘Voor hoeveel personen is de barbecue geschikt?’ en ‘Past er een hele kip in?’. Nadat iemand klant is geworden, kunt u hen helpen met hoe ze uw product of dienst het beste kunnen gebruiken. Dit kunnen opnieuw lekkere vleesgerechten zijn. Maar dit kan ook een uitleg zijn over het schoonmaken van een barbecue.”

Noodzakelijk: online profileren 

Als u uw bedrijf niet online profileert, laat u grote kansen liggen. “Door de komst van de smartphone is het proces voor het afnemen van een product of dienst sterk veranderd. Het aantal bronnen dat een doelgroep raadpleegt voor ze iets afnemen, stijgt ieder jaar verder. Als uw bedrijf niet 1 van die bronnen is, wordt het steeds moeilijker om te zorgen dat ze uiteindelijk voor jou kiezen. Uw eigen onderneming online profileren is in deze tijd noodzakelijk.”