7 tips voor gezond ondernemen

Fit én succesvol uw bedrijf runnen. Dat wilt u toch ook? Niet alleen omdat dat veel leuker ondernemen is. U verkleint ook nog eens de kans op ziekte en mogelijke arbeidsongeschiktheid. Win-win!

Inkomen 3 jun 2020 3 minuten

Tips voor gezond ondernemen

Slaap is erg belangrijk. Want door te weinig slaap bent u minder productief. U verliest het overzicht en uw concentratie. Ook neemt u geen rationele beslissingen meer. Het is dan ook belangrijk om voor voldoende nachtrust te zorgen.
Veel zzp’ers komen nauwelijks toe aan voldoende rust en ontspanning. Maar het is erg belangrijk om pauzes te nemen. Blokkeer daarom vrije tijd in uw agenda. Lees een boek, kijk een serie op Netflix of neem een yogales. Daar tussenin is er nog genoeg tijd om te werken. Bovendien: de afwisseling maakt uw werk ook nog eens leuker.
Bewegen is goed voor lichaam én geest. Zoek dus een fysieke uitdaging, bijvoorbeeld door hardlopen of fitness. Na een poosje sporten komen morfineachtige stoffen in de hersenen vrij. Stresshormonen als cortisol en adrenaline worden daardoor afgebroken. En u begint endorfine aan te maken. Na afloop voelt u zich uitgeput, maar wél gelukkig en voldaan.
Werk ook af en toe bewust aan de hersenen. U houdt uw brein al scherp door elke dag de kruiswoordpuzzel of sudoku uit te maken. Ook wordt uw brein uitgedaagd door het opdoen van nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld door nieuwe mensen te ontmoeten of op reis te gaan.
Haal zo veel mogelijk ideeën en taken uit uw hoofd. Pak pen en papier en schrijf alles op wat in uw hoofd zit. Vervolgens maakt u actiepunten en schrijft u afspraken op in de agenda. Verwerk en organiseer uw zaken dagelijks. Dan wordt het een vast patroon. Met als resultaat: meer rust en productiviteit en minder stress.
Uw opdrachtgever vraagt net iets teveel van u. Bijvoorbeeld een onrealistische deadline. Geef het aan en bespreek hoe het anders kan. En waarom dat beter is: komt meer tijd bijvoorbeeld ten goede aan de kwaliteit? Wat ook helpt: begin niet aan opdrachten waar u bij voorbaat stress van krijgt.
Neemt uw stress toe? Wordt u humeurig? Vindt u uw werk steeds minder leuk? Trekt u het niet langer? Zoek hulp. Dat kan yoga of mindfulness zijn, maar ook het inschakelen van een coach. En wat te denken van een cursus timemanagement?

Verklein de kans op arbeidsongeschiktheid

Wist u dat een AOV ook preventief kan werken? Wij bieden naast een inkomen als u niet meer kunt werken, namelijk ook preventiediensten aan. Want voorkomen is beter dan genezen.