Samenwerken als zzp'ers

Samenwerken: hoe pakt u dat zakelijk slim aan?

Samen sta je sterk. Daarom werken zowel Diederik Stolk als Ton van de Ven samen met andere ondernemers. Beiden gingen van zzp’er naar een onderneming met partners. Wat is de impact hiervan op hun werk en leven? 

Ondernemen 22 jul 2019 7 minuten
Samenwerken als zzp'ers

Van netwerken naar samenwerken 

Het overkwam Ton van de Ven. In 2014 startte hij Crovv, een video-netwerkplatform. De slogan? We love connecting people. Dat blijkt, want al snel stapte zijn adviseur ook in de onderneming. Van zzp’er ging Van de Ven naar een bedrijf met een partner. Dat levert veel voordelen op. Maar het is ook wennen. Dat weet ook Diederik Stolk, die als zzp’er samen met drie anderen een tech-bedrijf startte. Wat zijn de voordelen van samengaan? Waar moet u op letten?

Voordelen van samenwerken

Meer vrijheid en partners om te sparren. Dat zijn volgens Van de Ven grote voordelen van samenwerken met anderen. Ieder mens is namelijk weer ergens anders goed in. Door verschillende krachten te bundelen, kan er een hele mooie samenwerking ontstaan. En daardoor is er meer tijd om te doen waar hij goed in is. “Samengaan is de beste keuze die ik heb gemaakt”, zegt de ondernemer.

Nadenken over praktische kant

Bij een goede samenwerking hoort een goed juridisch plan. Samenwerken kan op veel verschillende manieren. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over de praktische kant. In wat voor vorm gaat de onderneming verder na een samenwerking? Wat wordt er op papier vastgelegd? En ook niet onbelangrijk, aldus Diederik Stolk: “Neem de tijd om uw partner(s) te leren kennen.”