Verschillende soorten verzuimverzekeringen
Verzuimverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Net als bedrijven. Want wat voor uw ondernemende buurman de juiste keuze is, kan voor u iets heel anders betekenen. Daarom is het fijn dat er meerdere mogelijkheden zijn. Zodat u zich altijd goed beschermt tegen de vaak grote financiële gevolgen van arbeidsongeschikte medewerkers.
U heeft tot 25 medewerkers in dienst
Kleinere bedrijven kiezen vaak voor een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Omdat ze vaak minder grote reserves hebben, willen zij graag weten waar ze financieel aan toe zijn. Ook willen ze hulp bij de wettelijke verplichtingen rondom verzuim en re-integratie. Een verzuimverzekering met arbodienstverlening verzekert u tegen het risico van loondoorbetaling voor uw zieke medewerkers. En u krijgt hulp bij verzuim en ondersteuning bij het re-integratietraject. U kiest zelf uw eigen risicoperiode en het dekkingspercentage.
U heeft meer dan 25 medewerkers in dienst
Heeft u voldoende geld om de verzuimkosten van uw medewerkers door te betalen? Maar wilt u wel graag onverwacht hoge kosten voorkomen? Bijvoorbeeld omdat iemand langer dan gemiddeld ziek is. Een verzuimverzekering met een eigen risico in geld in plaats van tijd kan dan een juiste keuze zijn. Dit heet een stop-loss verzuimverzekering. Met deze verzekering weet u elk jaar precies wat u zelf maximaal betaalt voor uw zieke medewerkers.
U kunt eigenrisicodrager voor WGA worden
Met een verzuimverzekering verzekert u zich tegen het risico op loondoorbetaling bij ziekte. Als u een (middel)grote werkgever bent, kan het interessant zijn om eigenrisicodrager te worden. U betaalt geen gedifferentieerde premie WGA meer aan de Belastingdienst, maar u betaalt dit in de vorm van verzekeringspremie aan een verzekeraar. Met een WGA Uitstapverzekering beschermt u zich ook tegen het risico op doorbetalen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering en krijgt u ondersteuning bij het re-integratieproces. Zo voldoet u eenvoudig aan al uw wettelijke verplichtingen.
Een verzuimverzekering is niet verplicht
Als werkgever bepaalt u zelf of u een verzuimverzekering afsluit. Deze is niet wettelijk verplicht. Toch is het soms verstandig om dit wel te doen. Zeker als u niet genoeg geld heeft om een (langdurig) zieke medewerker te betalen. Want volgens het TNO kost een alleen al het doorbetalen van het loon van een zieke medewerker gemiddeld € 245,- per dag. Maar daarnaast kosten ook verzuimbegeleiding, arbodienstverlening en eventuele vervanging u geld. Voor een klein bedrijf kan dit grote gevolgen hebben. U bent namelijk verplicht om uw zieke medewerkers (met een contract voor onbepaalde tijd) 2 jaar lang een groot deel van het loon door te betalen. Heeft uw medewerker een tijdelijk contract? Dan betaalt u zolang dit contract geldig is. Ook bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw arbeidsongeschikte medewerker. Met een verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting. Dit geeft een gerust gevoel.