Hoe brengt u een onbekende dienst op de markt?

Hoe brengt u een onbekende dienst op de markt?

Een onbekende dienst of product op de markt brengen, hoe doet u dat? Ondernemer Nathalie Vrancken deed het. Lees hier haar verhaal. 

Ondernemen 25 mrt 2016 4 minuten

Onbekende dienst verkopen is niet makkelijk

Nathalie Vrancken zette 14 jaar geleden haar bedrijf People & Change op. Zij begeleidt mensen bij veranderingsprocessen binnen organisaties. Maar 3 jaar geleden besloot ze haar focus te verleggen. Sindsdien zet zij zichzelf in de markt als externe voorzitter. Maar een dienst verkopen die niemand kent? Dat is niet makkelijk.

Organisaties veranderen

Vrancken zag de structuur binnen organisaties steeds meer veranderen. “Dit komt onder andere door het Nieuwe Werken. Medewerkers hebben de mogelijkheid te werken waar en wanneer ze willen. Zelfsturende teams vervangen de traditionele managementlaag. Hierdoor komen teams vaak alleen nog samen tijdens vergaderingen. Mijn theorie is dat de organisatie van morgen de omvang heeft van een vergadering.”

Groeiende behoefte

De onderneemster zag dat door deze ontwikkeling het lastiger was om belangrijke beslissingen te nemen. En te zorgen voor goede samenwerking met de organisaties. “Het voorzitterschap tijdens vergaderingen is veel belangrijker geworden. Ik zag dat er een latente behoefte is aan externe voorzitters. Wanneer een vergadering geleid wordt door een interne voorzitter, spelen er altijd bepaalde belangen mee. Hij of zij kan afhankelijk zijn van bepaalde deelnemers en sommige zaken kunnen misschien niet hardop gezegd worden. Een externe voorzitter is onpartijdig en zo kan deze persoon ervoor zorgen dat er goede besluiten worden genomen.”

Focussen op nieuwe stap

Dat was niet het enige wat Vrancken deed om bekendheid te krijgen voor haar nieuwe dienst. “Ik ging voorzitters interviewen om het voorzitterschap als vak verder te brengen. Zo heb ik onder anderen gesproken met oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Via haar hoorde een ander oud-Kamerlid weer over mijn boek en zo ging mijn naam rond in een bepaald circuit. Ook BNR Nieuwsradio wist mij te vinden toen er onlangs een nieuwe Tweede Kamervoorzitter gekozen werd. Ik kon het nieuws duiden.”

Het voorzitterschap als vak

Dat was niet het enige wat Vrancken deed om bekendheid te krijgen voor haar nieuwe dienst. “Ik ging voorzitters interviewen om het voorzitterschap als vak verder te brengen. Zo heb ik onder anderen gesproken met oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Via haar hoorde een ander oud-Kamerlid weer over mijn boek en zo ging mijn naam rond in een bepaald circuit. Ook BNR Nieuwsradio wist mij te vinden toen er onlangs een nieuwe Tweede Kamervoorzitter gekozen werd. Ik kon het nieuws duiden.”

Niet platgebeld

Toch vindt Vrancken dat nog te weinig mensen bekend zijn met haar dienst. “Ik ben vooral veel bezig met backoffice-werkzaamheden. Ik word nog niet platgebeld. Terwijl ik om mij heen wel zie dat er behoefte is aan de dienst die ik lever. Mogelijk schromen mensen een externe voorzitter in te huren, omdat ze denken dat ze het zelf wel kunnen. Ik zou potentiële klanten wat pro-actiever moeten gaan benaderen.”

Hulp bij social media

Om haar diensten als externe voorzitter meer onder de aandacht te brengen, heeft Vrancken hulp ingeschakeld voor haar social media. “Ik worstelde met het uitzetten van een goede social mediastrategie. Daarom heb ik een Virtual Assistant ingeschakeld. Dat is een persoonlijke assistent die vanuit huis werkt. Zij houdt mijn social mediakanalen bij en bepaalt hoe ik mijn doelgroep het best kan bereiken. Dat heeft voor een kwaliteitsslag gezorgd. Ik kan dat iedere ondernemer die worstelt met social media aanraden.”

Heb vertrouwen

Verder is het een kwestie van focus en doorgaan, stelt Vrancken. “Je moet ontzettend veel investeren. Het gaat misschien langzaam, maar je moet vertrouwen hebben in jezelf. Ik heb voor mezelf bepaald: dit is wat ik ga doen. En ik ga er een succes van maken. Ik ben pas tevreden als ik het gevoel heb dat het vanzelf gaat. Dat de telefoon constant gaat en er interessante vragen binnenkomen.”