Hoe om te gaan met het risico op arbeids­ongeschiktheid?

Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt raakt? Hoe vangt u het gemiste inkomen op? En hoe regelt u dat? Zzp’ers Mathilde Lentjes en Roeland Jan Umans gaan hierover in gesprek. 

Inkomen 4 jun 2020 2 minuten
Praten over arbeidsongeschiktheid

''Ongeluk zit in een klein hoekje'' 

Dat arbeidsongeschiktheid iedereen kan overkomen, staat voor beide zzp’ers vast. “Het is mij al overkomen”, vertelt Lentjes. Zij was 4 jaar uit de roulatie door niet-aangeboren hersenletsel. Ook Umans is van mening dat iedereen arbeidsongeschikt kan raken. En dat het niet geheel te voorkomen is. “Voor een deel kun je proberen je leven zo in te richten dat je niet al te idiote risico’s loopt. Maar voor mij geldt toch dat een ongeluk in een klein hoekje zit.”

Kies een financieel vangnet dat bij u past

De zzp’ers zijn het erover eens dat het slim is om iets financieel te regelen. “De vraag over een AOV kwam al snel toen ik zzp’er werd. Die had ik wel nodig. En dat kwam door de ervaring die ik bij mijn partner gezien had”. Lentjes vertelt daarover: “Ik ben mij op een broodfonds aan het oriënteren. Een broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. Misschien ga ik er zelf eentje oprichten. Ik ken genoeg mensen zoals ik.”