Een goed MJOP helpt u om schade te vermijden 

Een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) helpt schade te vermijden. Want de kans daarop is veel kleiner als een VvE aan periodiek onderhoud doet.

VvE en vastgoed 4 jun 2020 3 minuten

Een kleinere kans op schade

“Tot ruim 80% kleiner zelfs”, weet Pieter Moedt. “Een goed onderhouden appartement is ook makkelijker te verkopen. Terwijl de woning bij verkoop gemiddeld 10% meer waard is.”

MJOP voorkomt achterstallig onderhoud

Pieter Moedt is adviseur Bouw, Vastgoed & VvE bij Centraal Beheer. Hij pleit sterk voor structureel onderhoud aan gebouwen en appartementen. “Ik adviseer VvE’s altijd een MeerJarenOnderhoudsPlan te maken.” Een MJOP is een document waarin staat wat er de komende 5 tot 10 jaar aan onderhoud nodig is. En het geeft aan welke kosten te verwachten zijn voor onderhoud of vervanging van onderdelen van een gebouw. 

Moedt: “Een MJOP voorkomt achterstallig onderhoud. Schade door aantoonbaar achterstallig onderhoud is namelijk niet verzekerd. Dat kan een VvE voor onverwacht hoge kosten plaatsen.”
MJOP helpt schade te vermijden

Maak onderhoud inzichtelijk met MJOP

Een MJOP is niet verplicht. Moedt: “Maar als een VvE geen MJOP heeft, moet ze wél sparen voor toekomstig onderhoud aan het pand. Dat gebeurt via een onderhoudsfonds. De reservering voor dat fonds moet jaarlijks ten minste 0,5% van de herbouwwaarde zijn. Alleen als 80% van de eigenaren akkoord is, kunnen ze afzien van storten in een onderhoudsfonds. Ze moeten dit besluiten in de vergadering van eigenaars.”

Een MJOP maakt inzichtelijk en overzichtelijk wat er de komende jaren aan onderhoud te verwachten is. "Je weet als VVE waar je aan toe bent”, zegt Moedt.

Ga voor een MJOP met AWK-certificering 

Moedt adviseert VvE’s om een kundige en betrouwbare organisatie in te schakelen voor het opstellen van een MJOP. “Er is een certificering voor bedrijven die MJOP’s opstellen. Dat is de Algemene Woning Keuring of AWK. In Nederland voldoet een aantal organisaties aan de strenge eisen van de AWK.”

Het opstellen van een MJOP door een inspecteur

Bij het opstellen van een MJOP komt een inspecteur het pand bekijken. Hij doet een bouwkundige opname en een conditiemeting. Op basis van de bouwtekeningen, bevindingen van de opname en gemaakte foto’s stelt hij het MJOP samen. Er staat ook een samenvatting van de conditiemeting in het MJOP. Samen met een overzicht van zaken die direct aandacht nodig hebben.

VvE Belang is een van de organisaties die AWK-gecertificeerde MJOP’s opstelt. Moedt: “Objectief, onafhankelijk én voordelig. Een waarborg voor de kwaliteit van de onderhoudsplanning.”