Een onschuldige sollicitatie?
De secretaresse krijgt een enthousiaste e-mail binnen van een hbo-rechtenstudente. Of ze misschien stage kan lopen bij het accountantskantoor. Met 8 medewerkers is een goede stagiaire altijd welkom. De secretaresse opent de cv in de bijlage. Een Word-documentje. Ze is eigenlijk wel nieuwsgierig...
15.000 euro in Bitcoin alstublieft
De volgende ochtend zet de secretaresse haar computer aan. Ze merkt direct dat deze niet opstart zoals normaal. Op haar scherm knippert een dreigement: betaal 15.000 euro in bitcoin of je bestanden zijn weg. Alle documenten zijn versleuteld. Ook alle bestanden op de servers zijn veranderd in een onleesbare brij. Het accountantskantoor krijgt 44 uur om het geld over te maken.
Ransomware gijzelt computers en bestanden
Het accountantskantoor werd slachtoffer van ransomware. Dit is een van de meest voorkomende en meest schadelijke vormen van cybercriminaliteit. Een programmaatje blokkeert de computer en vraagt om geld, een digitale gijzeling. Wie zijn bestanden terug wil, betaalt het losgeld. Maar er is geen garantie dat de hacker daadwerkelijk zijn belofte nakomt...
Geluk bij een ongeluk: een backup
Om de paar dagen maakt het accountantskantoor een offline backup van alle bestanden. Gelukkig maar! Wel is de backup al 3 dagen oud. Daardoor is het werk van de afgelopen dagen weg. Het kost maar liefst anderhalve dag voor de ransomware is verwijderd en alle bestanden zijn teruggeplaatst. Het werk ligt stil. Medewerkers kunnen niets doen en moeten afspraken met hun klanten verzetten. Allemaal door 1 nepsollicitatie.
Schade van ransomware vergoed via Cyberverzekering
Niemand weet wie er verantwoordelijk is voor de aanval. Gelukkig wordt een deel van de schade vergoed door de Cyberverzekering. Net als een deel van de 3 dagen verloren werk en de bedrijfsschade die is geleden is door het terugzetten van de back-up. Ook helpt Centraal Beheer bij het onderzoeken van de hack.