Elke VvE heeft een akte van splitsing. Deze akte beschrijft welk deel van het gebouw alleen van u is: uw eigen woning dus. Bij de akte hoort een splitsingstekening. Die tekening laat zien hoe het gebouw is ingedeeld. In de splitsingsakte staat bovendien hoeveel iedere eigenaar moet bijdragen aan de kosten en eventuele schulden van de VvE. En hoeveel stemmen het mag uitbrengen tijdens de vergadering van eigenaars. Van Zeijts: “De grootte van dat aandeel wordt het ‘wettelijk breukdeel’ genoemd. Vanaf de modelreglementen van 2006 staat in de akte ook uitgelegd waarop dit breukdeel is gebaseerd.”
Het modelreglement is onderdeel van de
akte van splitsing. “Hierin staan de regels die voor alle VvE’s gelden. Ze zijn bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie”, vertelt Van Zeijts. In de loop van de tijd veranderen de wettelijke bepalingen voor appartementsrechten. Daardoor komen er regelmatig nieuwe versies van het modelreglement uit. De laatste versie is van 2017. In de splitsingsakte staat de versie van het modelreglement die voor uw VvE geldt. Van Zeijts: “Deze versie blijft ook van toepassing als er in de toekomst een nieuw modelreglement uitkomt.”
Naast een modelreglement heeft een VvE ook een huishoudelijk reglement. “Dit is meestal een praktische aanvulling op het modelreglement. Hierin staan de afspraken en regels die de bewoners met elkaar hebben gemaakt. Het gaat er vooral om dat alle bewoners met plezier in het gebouw wonen.” In het huishoudelijk reglement staan vaak ook regels om ervoor te zorgen dat het gebouw er mooi uit blijft zien. Bijvoorbeeld welke kleur het buitenschilderwerk moet hebben. Of welke zonneschermen eigenaars mogen plaatsen. Van Zeijts: “Als u het reglement doorleest, krijgt u een goede indruk van de cultuur in het appartementsgebouw.”