bellende man op balkon

U bent lid van een VvE: wat houdt dat in? 

Koopt u een appartement, dan bent u meteen mede-eigenaar van het hele appartementsgebouw. En dat zorgt ervoor dat u lid bent van de Vereniging van Eigenaren. VvE specialist Isabel Klaassen legt uit hoe dit zit.
4 jun 2020 3 minuten

U wordt lid van de Vereniging van Eigenaren

Koopt u een appartement? Dan wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Vanuit de VvE bent u samen met de andere appartementseigenaars verantwoordelijk voor het hele gebouw. “Het lidmaatschap van de VvE is verplicht en kunt u niet opzeggen. Pas als u de woning verkoopt, bent u geen lid meer van de VvE”, aldus Isabel Klaassen, VvE Specialist bij Centraal Beheer.
Lees meer over het verschil tussen de akte van splitsing en reglementen.
Isabel Klaassen, VvE Specialist 
Isabel is specialist VvE verzekeringen bij Centraal Beheer

Wat doet een VvE?

De Vereniging van Eigenaren (VvE) regelt een aantal zaken. Isabel: “Denk bijvoorbeeld aan;
  • Het onderhoud van de gemeenschappelijke onderdelen en ruimten. Zoals de hal, de buitenmuren, het dak, de lift en het trappenhuis.
  • Een voldoende gevuld reservefonds.
  • VvE verzekeringen om financiële risico’s af te dekken.”
De VvE zorgt in de regel alleen voor het gebouw en de gemeenschappelijke ruimten, niet voor de appartementen zelf. Isabel: “Gaat er bijvoorbeeld een deur naar de galerij stuk? Dan is dit meestal de verantwoordelijkheid van de VvE. Gaat de deur naar de badkamer in een appartement stuk? Dan is dit meestal de verantwoordelijkheid van de appartementseigenaar. Dit hangt ook af van wat er precies in de splitsingsakte is afgesproken over onderhoud.”

Organisatie van een VvE

De VvE heeft twee organen: de vergadering van eigenaars en het bestuur. De vergadering van eigenaars is het hoogste orgaan van de VvE. Maar het besteedt de taken vaak uit aan een bestuur. Dat bestuur wordt door de vereniging van eigenaars gekozen. Dat is wettelijk verplicht. Isabel: “Zo’n VvE-bestuur moet en mag bepaalde zaken regelen, op verschillende gebieden. Zo moet het bestuur bijvoorbeeld voorstellen doen op juridisch, administratief, financieel en bouwkundig gebied. Dit is soms wettelijk geregeld en soms in akten en reglementen.” Het bestuur kan bestaan uit één persoon (de voorzitter) of meerdere personen. Binnen een VvE bestuur zijn er vaak verschillende rollen. Lees meer over de taken en plichten van een VvE bestuur.
Isabel is specialist VvE verzekeringen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Isabel Klaassen
Specialist VvE verzekeringen
Isabel weet alles van VvE verzekeringen. Ze helpt VvE bestuurders van grote en kleine VvE’s met de keuze voor verzekeringen. Zodat alle bewoners prettig kunnen wonen.