Krapte arbeidsmarkt zorg

Podcast: krapte op de arbeidsmarkt in de zorg

Vacatures in de zorg zijn lastig te vervullen. De werk­druk is hoog. Blijft deze krapte structureel? Verschillende experts wisselen van mening in deze podcast.  

HR 7 okt 2021 44 minuten

Krappe arbeidsmarkt in de zorg

De arbeidsmarkt in de zorg piept en kraakt in haar voegen. Krapte aan personeel, hoge werkdruk, lage beloning en een groeiende inzet van zzp’ers, zorgen voor de nodige hoofdbrekens bij bestuurders in de zorg.

Waar komt het personeelstekort in de zorgsector vandaan?

En wat zijn de gevolgen? Wat als krappe arbeidsmarkt in de zorg niet tijdelijk is, maar structureel? Glenn van der Burg stelt deze vragen aan professor Leo Witvliet, emeritus hoogleraar aan Nyenrode en auteur van het boek “Arbeidsmarkt en zorg”; Moniek Botterhuis, manager HRM van Careaz; en Tom van Disseldorp, managing consultant bij Centraal Beheer Open.

Leo Witvliet deelt inzichten uit zijn rapport

Een vraag die centraal staat is: Wat is goed personeelsmanagement? Volgens Witvliet zijn onderwerpen als zekerheid, autonomie en een goede sfeer bepalend voor een goede organisatie.

Podcast Krappe arbeidsmarkt in de zorg

In deze podcast praten verschillende experts met elkaar over de oorzaak en gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt binnen de zorg.

Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers goed inzetbaar zijn en blijven?

Organisaties die werk maken van duurzame inzetbaarheid plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekte­verzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Een beleid voor duur­zame inzetbaarheid moet volgens de experts van Centraal Beheer integraal onderdeel worden van de bedrijfsvoering. Maar hoe doet u dat? Ga hiermee aan de slag.

Deze podcast is voor het eerst gepubliceerd op 12 april 2021.