Ondernemen

Welke invloed heeft een zakelijk conflict op u en uw werk?

Ondernemen

"Elk nadeel heeft zijn voordeel” is een bekende uitspraak. Dit geldt ook bij een zakelijk conflict, vertellen zzp’ers Marjolein van der Linden en Else Baelde uit ervaring. Aan de hand van 4 stellingen gaan ze in gesprek over de invloed van een zakelijk conflict. En natuurlijk welke voordelen zij eruit hebben gehaald.

27 aug 2019
10 minuten
Invloed zakelijk conflict

Leren van een conflict

“Bij ondernemerschap leer je elke keer weer als je iets meemaakt”, vertelt Else Baelde. Bij de organisatie van een evenement kreeg ze te maken met een leverancier die niet leverde wat was afgesproken. Geen pretje. Maar ze heeft er wijze lessen uit getrokken. Net als Marjolein van der Linden. Zij had een klant die maar niet wilde betalen. “Je wordt van elk conflict dat je hebt wijzer”, aldus Marjolein. Wat hebben deze 2 ondernemers ervan geleerd?

De waarde van voorwaarden

Bij de start van een onderneming stelt u natuurlijk algemene voorwaarden op. Veel ondernemers kijken er daarna niet meer naar. Door het werkconflict dat Else Baelde had, kwam zij erachter dat het slim is om dit wél te doen. “Eens in de 2 jaar laat ik zowel mijn contracten als mijn algemene voorwaarden weer opnieuw doornemen”, vertelt ze. “Zo verandert de wet bijvoorbeeld.”

Helderheid rondom betalingen

Geld is vaak een gevoelig onderwerp. Bij veel werkconflicten speelt dit een rol. Zo had Marjolein van der Linden te maken met een wanbetalende klant. Zij leerde ervan dat ze haar klanten er meer mee moet confronteren als ze niet betalen. “Ik heb ervoor gewerkt, dus dat moet gewoon betaald worden.”