Cybercrime blijft actueel
Een uitzendbureau in Noord-Holland werd recentelijk slachtoffer van een cyberaanval. Via een hack werden gegevens gestolen. En de hackers lekten de gestolen gegevens waarschijnlijk op het dark web. Mogelijk zaten daar ook burgerservicenummers en bankrekeningnummers bij.
Zulke cyberincidenten komen regelmatig voor, en ook nieuwsredacties besteden veel aandacht aan aanvallen met ransomware (ook wel gijzelsoftware genoemd). En steeds vaker zijn bedrijven uit het mkb slachtoffer. Vaak zijn er in deze organisaties geen aparte afdelingen die zich richten op cyberveiligheid en cybersecurity. Ook zijn de budgetten voor goede beveiliging kleiner.
Een aanval met gijzelsoftware legt organisaties stil
U kunt op veel verschillende manieren met ransomware of gijzelsoftware te maken krijgen. Soms komt het uw systemen binnen via een virus. De gijzelsoftware kan bijvoorbeeld worden geïnstalleerd als iemand klikt op een onbetrouwbare link op het internet. Of via een bijlage in een phishing-e-mail. De gijzelsoftware wordt vervolgens actief en versleutelt de bedrijfsdata en systemen waar het toegang toe krijgt. E-mails, documenten, adresbestanden, noem maar op. Die worden daardoor ontoegankelijk zonder een digitale sleutel. En die is in handen van de criminelen. Daardoor kan een getroffen organisatie helemaal stil komen te liggen.
Hackers die ransomware inzetten eisen losgeld voor de sleutel om bestanden weer bruikbaar te maken. Voor ondernemers een ingewikkeld dilemma. Het is namelijk niet zeker of ze de sleutel na betaling wel krijgen. Daarom proberen bedrijven het cyberincident ook regelmatig op te lossen door zelf de hulp van een IT-leverancier in te schakelen. Maar dat is erg ingewikkeld, en bedrijven liggen soms wel weken stil. Dan kan zelfs een faillissement dichtbij komen. Bij Centraal Beheer hebben we een Cyberverzekering voor bedrijven en mkb-ondernemers. Deze verzekering dekt onder meer datalekken, gijzeling met ransomware en bedrijfsstilstand door menselijke fouten. Bovendien kunt u 24/7 rekenen op professionele ondersteuning van experts bij een cyberaanval of het vermoeden daarvan.
Even voorstellen: Harald Spijkerman

Meer dan 50 procent van het mkb kreeg in 2019 te maken met cybercriminaliteit. In ongeveer 30 procent van de gevallen ging het om een geslaagde aanval. Indrukwekkende gegevens, maar ze vertellen niet altijd iets over de impact. En die kan groot zijn voor u als ondernemer, en voor uw bedrijf. Maar ook persoonlijk. Harald Spijkerman, Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen bij Centraal Beheer met de uitzendbranche als speciaal aandachtsgebied, vertelt welke methodes hackers momenteel gebruiken. En hoe u zich daartegen kunt beveiligen.
Kennismaken met Harald