In 5 vragen naar een goed ondernemingsplan

In 5 vragen naar een goed ondernemings­plan

Senior consultant Arno Brons van Voorzie helpt ondernemers hun bedrijf succesvol te maken. Hij geeft tips voor een goed ondernemingsplan.

Ondernemen 4 jun 2020 4 minuten

Een ondernemingsplan schrijven: wat is het bestaansrecht van uw onderneming?

U schrijft een ondernemingsplan om de financiering rond te krijgen? Als u dat denkt, zit u fout. Een ondernemingsplan maakt u om vast te leggen wat het bestaansrecht is van uw onderneming. Hoe concreter u dat beschrijft, hoe groter de kans dat uw onderneming een succes wordt. Dat u daarmee gemakkelijker een lening kunt krijgen, is een logisch gevolg. Waar een goed ondernemingsplan uit bestaat? Naast het kostenplaatje en een SWOT-analyse is het raadzaam de volgende 5 vragen mee te nemen in uw plan. 

Wat is uw business? Anders gezegd: welke dienstverlening levert u of welke producten produceert u?
Ondernemers vinden het vaak lastig om hun toegevoegde waarde te benoemen. Dat komt doordat het hier niet om een feitelijke beschrijving gaat. Maar juist om gedrag of emotie. Een product is – tenzij het ontzettend innovatief is – niet altijd onderscheidend. Maar dat betekent niet dat uw bedrijf het dan ook niet is. Lever bijvoorbeeld met service het verschil. Door een gastvrije ontvangst of een snelle afhandeling. Wat doet u anders dan andere bedrijven in uw branche?
Hoe kunt u in de behoefte van uw doelgroep voorzien? Hiervoor moet u nauwkeurig in kaart brengen wie uw klant is. Qua leeftijdscategorie, de regio en wat dit betekent voor zijn of haar vraag. Hoe concreter, hoe beter. Hoe relevanter uw bedrijfsactiviteiten zijn voor klanten.
U moet als ondernemer altijd een goed product of een goede dienst leveren. Maar met een goed product alleen trek t u natuurlijk geen klanten. Bent u een lokale ondernemer? Dan is aanwezigheid en zichtbaarheid in uw regio essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat u uw organisatie aanpast aan de tijd. De manier waarop klanten zaken doen verandert. Tegenwoordig willen ze direct geholpen worden wanneer het hen uitkomt. Besef ook: uw pand mag dan wel van 9.00 tot 17.00 uur open zijn, maar social media zoals Facebook werken 24/7. Hoe zorgt u ervoor dat u uw doelgroep ook in de avonduren bereikt?
 Een ondernemingsplan is méér dan een middel om een lening te krijgen.
Arno Brons
senior consultant Voorzie

Vraag 5: Wat voor relatie wilt u met klanten?

Eenmalige klanten zijn tegenwoordig net zo belangrijk als vaste klanten. Vroeger kwam een ervaring niet veel verder dan de huiskamer met visite. Maar met de internetrecensies van nu bereikt u al snel duizenden mensen. Investeer dus in een goede relatie met uw klanten.