In 5 stappen de juiste financieringsvorm voor uw onderneming

In 5 stappen de juiste financierings­vorm voor uw onderneming

Als ondernemer bent u altijd op zoek naar nieuwe kansen en doorgroeimogelijkheden. Maar naast een goed idee is er ook financiering nodig. 

Ondernemen 9 jun 2020 3 minuten

Hoe krijgt u de juiste financieringsvorm voor uw onderneming?

Voor het krijgen van de benodigde financiering zijn genoeg mogelijkheden. Er zijn meerdere evenementen waar vraag en aanbod op de financieringsmarkt samenkomen. Hier kunt u als start-up uw beste idee pitchen. En meteen een investeerder vinden die bij u past qua ervaring, kunde, netwerk en persoonlijkheid. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op zo’n pitch, kunt u zichzelf de onderstaande kritische vragen stellen. Zo verloopt het eerste contact tussen u en een potentiële investeerder een stuk soepeler.

Zonder doel bestaat er geen noodzaak om een financieringsvorm te zoeken. Dit is dus het uitgangspunt van het financieringstraject. Wilt u bijvoorbeeld doorgroeien en innoveren? Of heeft u financiering nodig voor de inkoop van producten?
Voor een investeerder is het van belang om inzicht te krijgen in uw stand van zaken. Zo zal de beoogde financier altijd willen weten of het bedrijf winst maakt. En zo ja, hoe lang al. Openheid van zaken is hierbij belangrijk. Bij het schetsen van een te rooskleurig beeld kunnen later problemen ontstaan. Het niet op orde hebben van deze gegevens kan ervoor zorgen dat u (een deel van) de financiering misloopt.
Houd voor ogen hoeveel geld u nodig heeft om het genoemde doel te financieren. Uiteindelijk moet u dit met de investeerder overeenkomen. De hoogte van het gewenste bedrag speelt uiteraard mee. Een onderhandse lening van vrienden of familie zal slechts in zeer uitzonderlijke gevallen geschikt zijn voor een gewenst startkapitaal van € 500.000,-.
Dit is een belangrijke vraag. Vooral omdat dit vaak nog enigszins gevoelig ligt. Bij het uitgeven van aandelen wordt iemand anders namelijk (mede-)eigenaar van uw bedrijf. Ook komen hierbij weer extra juridische vragen spelen, zoals een aandeelhoudersovereenkomst.
Richt uw bedrijf zich vooral op consumenten? Of handelt u vooral op de business-to-business markt? Zo kunt u in het 2e geval denken aan financiering via factoring. Daarbij gebeurt de financiering door het verkopen van vorderingen.

Vind de beste optie voor uw bedrijf

Buiten het verkrijgen van het geld, is de wijze waarop dus ook van belang. U kunt hierbij de meer traditionele manieren van financiering (via de bank of leningen van familie) onderscheiden van de nieuwere mogelijkheden. Bijvoorbeeld crowdfunding. En wat te denken van Qredits? Dit is een financieringsmogelijkheid voor ideeën die door de banken als te risicovol beschouwd worden.