Joris heeft als starter geen AOV afgesloten

‘Ik zie op tegen de kosten’

‘Veel starters - en ik dus ook - zien op tegen de kosten die zo’n polis met zich meebrengt. Weliswaar zijn die aftrekbaar, het blijft wel een stevige uitgave. Daar komt nog bij dat mijn werk relatief weinig risico’s kent.’

Inkomen 30 nov 2020 3 minuten

Joris ziet als starter op tegen de kosten van een AOV

‘Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb dus geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Of ik daarover heb getwijfeld? Ja, dat wel. Je denkt na over het risico dat je loopt en mijn verzekeringsadviseur heeft hier natuurlijk ook een mening over. Maar uiteindelijk heb ik zelf de beslissing genomen om er vanaf te zien. Voorlopig dan althans.


In juli 2019 ben ik voor mezelf begonnen, als online marketingexpert. Dan komt er veel op je af. Welke diensten ga ik leveren? Hoe kom ik aan klanten? Waar vind ik onderdak? Dat zijn allemaal onzekere factoren. In het begin denk je nog niet echt na over verzekeren, maar ook dat aspect komt uiteindelijk op je pad. Veel starters - en ik dus ook - zien op tegen de kosten die zo’n polis met zich meebrengt. Weliswaar zijn die aftrekbaar, het blijft wel een stevige uitgave. Daar komt nog bij dat mijn werk relatief weinig risico’s kent. Ik sta niet op een steiger, werk niet met machines en hoef geen zware stenen te tillen, om maar eens wat te noemen.

Toch sluit ik zeker niet uit dat ik hier over een paar jaar anders over denk. Een financieel vangnet is natuurlijk wel prettig als ik naar mijn hypotheeklasten kijk. Mocht ik om wat voor reden dan ook een keer voor een langere periode uitvallen, dan ben ik er in ieder geval zeker van dat ik die kosten gewoon kan blijven betalen.’

AOV-expert Alexandra Willemse

‘Veel starters maken dezelfde keuze als Joris. Ze zien op tegen de kosten en geloven niet dat er iets kan gebeuren waardoor ze niet meer kunnen werken. Maar bedenk wel dat het risico op arbeidsongeschiktheid zich niet alleen voordoet op de werkvloer. Veel problemen ontstaan juist tijdens activiteiten die mensen in de vrije tijd doen. Joris kan ervoor kiezen om een deel van zijn inkomen te verzekeren, want dat scheelt in de kosten. Die vallen de eerste periode sowieso iets lager uit. Bovendien is het altijd mogelijk om de polis aan te passen of op te zeggen als hij het uiteindelijk toch te duur vindt.’

Ontvang gratis de AOV Survivalgids

Wat kost het eigenlijk om uw inkomen op peil te houden als u even niet meer werken kunt? Wat doet een verzekeraar voor u als het misgaat? En hoe hebben andere ondernemers dit geregeld? Op die vragen geeft dit boekje antwoorden.