Ondernemer Anton van Wijk van De Stille Boot, op een elektrische boot

‘Ik had ook twintig jaar in financiële problemen kunnen zitten’

Hij wist dat er een markt was voor elektrisch varen, maar wanneer zou die markt nu eens echt openbreken? Sinds 2020 dus. Want juist in deze bijzondere tijd gaat het goed met De Stille Boot van Anton van Wijk. 

Ondernemen 20 jan 2021 6 minuten

Doorzetter

Een doorzetter. Dat is hoe een buitenstaander ondernemer Anton van Wijk waarschijnlijk zal typeren. ‘Ik bijt me ergens in vast en laat dan niet snel meer los’, zegt hij lachend. ‘Zeker niet als ik erin geloof.’ En dat geloof had hij. ‘Ik was er honderd procent van overtuigd dat elektrisch watervervoer de toekomst had.’

Altijd op het water

Zijn affiniteit met water en boten kreeg hij met de paplepel ingegoten. ‘Mijn ouders hadden een supermarkt in het Gelderse Waardenburg’, vertelt hij. ‘Mijn vader wilde het mensen vooral naar de zin maken, mijn moeder was streng op de centen. We waren als gezin vaak op het water te vinden. Ik kreeg daar m’n eerste roeibootje en later een Polaris.’ Toch duurde het even voordat hij zich vastbeet in elektrisch botenvervoer. Hij studeerde af aan de hotelschool en ging naar Amerika. Daar ging hij werken voor Hooghoudt Royalty Vodka en later in een hotel in Miami Beach. Daar ontmoette hij z’n toekomstige vrouw. Een Friezin. Anton: ‘En zo belandden we in Heeg waar ik ook nu nog woon. Aan het water.’

 • ‘De brand heeft opnieuw het vuur in mij aangewakkerd’
  Na het interview met Anton van Wijk sloeg het noodlot toe. Zijn bedrijfspand brandde volledig af. ‘Nee, niet nu. We zijn als bedrijf net zo lekker bezig, schoot er door m’n hoofd terwijl ik naar de vlammenzee keek.’ Anton was door de brand aanvankelijk enorm gedemotiveerd. ‘Ik overwoog zelfs even  te stoppen met het bedrijf en dan toch maar die “bed and breakfast” met dat biljart  in Frankrijk te starten’ , vertelt hij. ‘Maar we gingen juist zo goed. Dat heeft me doen besluiten de schouders er weer onder te zetten. Sterker nog, ik heb dankzij de brand weer nieuwe energie gekregen. Het heeft opnieuw het vuur in mij aangewakkerd. We gaan het pand gewoon herbouwen zodat het nog beter past bij onze wensen. We hebben al veel orders uitstaan en de vooruitzichten zijn heel mooi. We zouden wel gek zijn als we geen doorstart zouden maken. De medewerkers denken er gelukkig ook zo over. Kortom, zo’n ramp – hoe ingrijpend ook - krijgt ons niet klein. Zeker niet nu. Want eerlijk gezegd had ik waarschijnlijk een heel andere keuze gemaakt als dit vijf jaar geleden was gebeurd. Dat was voor ons de genadeklap geweest. Dan had ik de stekker er denk ik uitgetrokken. Nu gaan we er weer voor. En ik heb er oprecht zin in.’

Klanten overtuigen was lastig

Elektrische boten waren er niet. Anton: ’Dat vond ik vreemd. Want waarom zou je in de herrie en vervuiling van een diesel- of benzinemotor willen varen als je toch niet harder gaat dan acht kilometer per uur?’ Het zaadje was geplant en Anton beet zich vast in de markt van elektrisch botenvervoer.

Anton: ‘In 2010 voegde ik mijn bedrijf Elektrosloep samen met het bedrijf De Stille Boot. Ook een investeerder stapte in. Samen gingen we van start met het huidige bedrijf.’ Het viel niet mee om klanten ervan te overtuigen elektrisch te gaan varen. Anton: ‘Pas de laatste twee jaar komt de markt hiervoor langzaam maar zeker in beweging. Sinds twee jaar draaien we goed en groeien we.’ Zelf boten bouwen doet het bedrijf niet meer. ‘We zijn hier nu met zeven man en we handelen vooral in elektromotoren voor boten, en alle extra materialen en expertise die daarbij komen kijken’, aldus Anton.

Tegen beter weten in

De ongeveer tien jaar hiervoor liep deze ondernemer vaak met z’n hoofd tegen de muur. Toch bleef hij volhouden. ‘Vaak ook tegen beter weten in. Ik moest en zou dit voor elkaar krijgen’, legt hij uit. ‘Daarin ga ik soms te ver. Natuurlijk moet je als ondernemer geloven in je eigen idee, maar ik had vaker en beter kunnen luisteren naar anderen. Ik was zo overtuigd van mijn missie, dat ik in het verleden te veel geld uitgaf zonder dat ik hiervoor de juiste berekeningen had gemaakt.
Ik heb nu het geluk dat het goed is afgelopen, maar als dat niet zo was geweest had ik de komende twintig jaar in de financiële problemen gezeten. Daar heb ik van geleerd. Ik weet nu hoe belangrijk het is om vooraf goed inzicht in de cijfers te hebben. Wil je je bedrijf kunnen opschalen, dan moet je weten waar je geld in wegloopt.’

Beter met de aarde omgaan

Zijn motivatie haalt hij vooral uit z’n overtuiging dat we beter met onze aarde moeten omgaan. ‘Mijn bedrijf draagt hieraan een steentje bij, maar ook ben ik medeoprichter van een energiecoöperatie hier in Heeg. Ik zet me graag in voor duurzame zaken. Inmiddels hebben we al heel wat zonnedaken gerealiseerd en zijn we nu ook bezig om warmte uit het Hegermeer aan te wenden voor woningen.’

Bevlogenheid en eerlijkheid

Desgevraagd wil Anton wel nadenken over z’n kracht als ondernemer. ‘Ik kan goed omgaan met mensen’, legt hij uit. ‘Ik kan mijn verhaal met bevlogenheid en passie vertellen. Ik merk dat mensen daar goed op reageren en erin meegaan. Verder vind ik het belangrijk dat we het werkelijke verhaal vertellen. Eerlijk zijn. Daar geloof ik echt in. Ook dat is een kracht. Bij ons krijg je geen mooie praatjes, maar het eerlijke verhaal over de elektromotor.’ Maar hij is ook kritisch op z’n eigen presteren. ‘Ik werk hard maar misschien niet altijd even efficiënt. Ik ga door waar anderen stoppen en ook dat is een valkuil. Ik vind het soms moeilijk mijn grenzen te bewaken. Dat kan beter, want het werkt uiteindelijk tegen je.’

Volhardendheid is beloond

De coronacrisis heeft alleen maar voor meer werk gezorgd bij dit bedrijf. Anton: ‘Ook voor de crisis groeiden we best hard, maar dit jaar zijn de cijfers echt flink omhooggegaan. Ten opzichte van een jaar eerder maken we nu 49 procent meer omzet en zelfs 95 procent meer winst.

Mede dankzij onze deelname aan Groeiversneller, een programma van Centraal Beheer voor mkb-ondernemers met ambities om te groeien. Het is dus allemaal toch op zijn pootjes terecht gekomen. Mijn volhardendheid wordt beloond. Daar ben ik blij om want ik heb thuis ook een gezin dat op mij rekent. Daar heb ik in de aanloop hiernaartoe soms wel eens wakker van gelegen. Het is heel lang sappelen geweest en ik was vaak bang dat ik mijn gezin niet kon onderhouden. Dat wil ik nooit meer. Gelukkig ligt die tijd nu achter ons omdat we de financiën nu goed op orde hebben.’

Werk en privé

Nu is er de uitdaging om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Anton: ‘Zelf vind ik dat die balans er is, maar mijn vrouw denkt daar vast heel anders over. Gelukkig is het hier lekker en makkelijk relaxen. We wonen aan het water en kunnen aan het einde van de dag na het werk even snel een rondje varen met de boot. Elektrisch natuurlijk.

Profiel van Anton van Wijk

 • Leeftijd: 48
 • Woonplaats: Heeg
 • Gezin: vrouw en drie dochters (18, 17 en 12)
 • Aantal ondernemersjaren: 20
 • Grootste droom: ‘Een chambre d’hôte in Zuid-Frankrijk met een biljart’

Het zakelijke verhaal van De Stille Boot 

‘Dankzij corona groeien we nu meer dan ooit’, zegt Anton van Wijk in een interview over De Stille Boot. Waar het bedrijf langzaam op gang kwam, is het de laatste twee jaar hard gegroeid. En dan met name het laatste jaar. ‘Het geld dat mensen hadden gespaard voor dure vakanties, geven ze tijdens de crisis onder andere uit aan bootjes.’ 

‘Echte groei begint altijd bij jezelf’

‘Ondernemers willen vaak groeien’, zegt Ralph van Dam, business partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer. ‘Dat is een gezonde motivatie die maakt dat veel ondernemers bergen kunnen verzetten. Maar een valkuil is dat een ondernemer daarbij vooral kijkt naar de markt, zijn bedrijf, zijn leveranciers en zijn medewerkers. Kortom: naar de wereld buiten hemzelf.

Echte groei begint daarentegen altijd bij jezelf. In ons ondernemersprogramma is dat ook waar we mee beginnen.

 • Hoe kun je als persoon verder groeien?
 • Waar zitten de uitdagingen?
 • En waar zitten de belemmeringen?

Pas als je als persoon kunt groeien, kun je ook groeien in je rol als leidinggevende. Leidinggeven is tenslotte een vak apart waarvoor je de vaardigheden moet leren. Hoe krijg je bijvoorbeeld je medewerkers mee in je visie? Hoe zorg je ervoor dat ze graag bij je werken? Het loont om hiervoor opleidingen en trainingen te volgen. Pas wanneer je als mens en als leider bent gegroeid, is groei van de onderneming mogelijk. Het is een drie-eenheid.’