Diefstal laptops: woningcorporatie voorkomt grote schade

Diefstal laptops: woningcorporatie voorkomt grote schade

‘Iedereen heeft toch persoonsgegevens op zijn laptop staan?' Dat merkte ook een woningcorporatie uit het mkb. Tijdens een teamuitje verdwenen 12 laptops vol met vertrouwelijke bestanden.

Ondernemen 3 jun 2020 4 minuten

Laptoptassen mee naar het teamuitje

Het start als een leuke dag voor de 50 medewerkers van een woningcorporatie. Ze gaan karten tijdens het jaarlijkse teamuitje. De medewerkers gaan direct van kantoor naar de kartbaan. Ze zetten hun laptoptassen neer en kleden zich snel om. Tijd om eens lekker te racen! Maar daarna wacht ze een akelige verrassing…

12 laptops gestolen tijdens het karten

Als de medewerkers terugkomen na het karten, zijn alle laptops weg. Een groepje dieven heeft de garderobe leeggeroofd. De directie van de corporatie slaat direct alarm. Het verlies van de apparaten zelf is te overzien. Maar de laptops staan vol gevoelige persoonsgegevens. Deze mogen echt niet in verkeerde handen komen.

De bestanden zijn niet versleuteld

Als het de criminelen lukt om de laptops binnen te komen, hebben ze toegang tot alle gegevens van de woningcorporatie. Zoals huurcontracten, inkomensgegevens van huurders en informatie over installateurs en toeleveranciers. Worden deze gegevens openbaar gemaakt? Dan is dit een ramp voor het imago van de organisatie.

De woningcorporatie loopt risico op hoge boetes

Volgens de regels moet dit lek gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De corporatie doet erg zijn best om volgens de AVG te werken. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico op hoge boetes. De corporatie komt dus direct in actie.

Centraal Beheer ondersteunt met kennis en vergoedt juridische kosten

De woningcorporatie heeft een Cyberverzekering bij Centraal Beheer. De verzekeraar start meteen met een analyse van de schade door de diefstal. Ook dekt de verzekering de kosten voor juridisch advies. De corporatie is erg blij met alle informatie en ondersteuning. De medewerkers leren veel bij over verplichte AVG-maatregelen. Na dit incident voert de corporatie direct verbeteringen door. De belangrijkste: het versleutelen van de bestanden op alle laptops.

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cybercriminelen tegen te houden. Download nu gratis het e-book Cyber Check met handige tips en maak werk van uw cybersecurity.