Uitzendondernemer met bouwplannen

Arbeidsmigranten huisvesten als uitzendorganisatie: kans én uitdaging

Wie nu investeert in goede huisvesting voor arbeidsmigranten, kan optimaal inspelen op de groeiende vraag naar flexibele arbeid. Harald Spijkerman geeft tips om werk te maken van goede huisvesting voor arbeidsmigranten.

Ondernemen 10 sep 2021 5 minuten

Het is in de afgelopen 50 jaar niet meer voorgekomen dat er meer vacatures dan werklozen zijn. Volgens het CBS staan er 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen. “Dat betekent dat we arbeidsmigranten hard nodig hebben en deze goed moeten verwelkomen”, zegt Harald Spijkerman, Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen met de uitzendbranche als focusgebied bij Centraal Beheer. “Organisaties die werk maken van tijdelijke huisvesting kunnen zeker nu kansen benutten. Want met de juiste strategie heb je een win-win situatie voor alle partijen en zet je groei in beweging.”

Huisvesting van arbeidsmigranten is een uitdaging op zich

Het onderwerp komt regelmatig negatief in het nieuws. Bijvoorbeeld als de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten niet op orde zijn. Toch is huisvesting een onderwerp waar uitzendorganisaties aandacht aan zouden moeten geven. De vraag naar huisvesting is namelijk groot bij inleners en opdrachtgevers. Bovendien kan inspelen op die vraag ook zeker op een goede en verantwoorde manier. 

Spijkerman: "Verschillende relaties van mij zijn dan ook al actief bezig met het organiseren van woonruimte. Bijvoorbeeld door arbeidskrachten te huisvesten en onder te brengen in vakantieparken. Of in speciaal aangekochte woningen of verbouwde kantoren. Want ondernemers die goede huisvesting organiseren kunnen meer mensen uitzenden. En dat genereert uiteraard meer omzet.”
Uitzendondernemer op bouwplaats

Het woningtekort zorgt voor een extra uitdaging

Een makkelijke klus is het niet. Want ook de Nederlandse woningmarkt brengt uitdagingen met zich mee. Er is een enorm woningtekort, dat ook in de komende jaren niet zomaar even wordt opgelost. Voor ondernemers in de uitzendbranche betekent dat 2 dingen:

  • Creëer woonruimte waar die nog niet bestaat.
  • Zorg dat elke wooneenheid voldoet aan alle moderne eisen van comfort, veiligheid en hygiëne.

Beide punten vragen om creativiteit. Spijkerman: “Een goed voorbeeld is een relatie die aan de slag is gegaan met een voormalig pand van een grote Nederlandse bank. Het kantoorcomplex is omgebouwd tot een pension waar ongeveer 180 arbeidskrachten uit de foodsector kunnen wonen. Daarin heeft iedereen een eigen kamer, elke verdieping een keuken, een recreatieruimte, doucheruimtes en toiletten. Dat is natuurlijk heel wat anders dan de kleine gezinswoning waarin 10 man dicht op elkaar zitten en waarover je af en toe in het nieuws hoort.”

“Op een comfortabele plek waar bewoners ruimte hebben om te ontspannen en prettig te leven, zie je dat mensen vanzelf goed voor hun omgeving zorgen.” 

Goede huisvesting van buitenlandse werknemers voorkomt bovendien overlast. “Op een comfortabele plek waar bewoners ruimte hebben om te ontspannen en prettig te leven, zie je dat mensen vanzelf goed voor hun omgeving zorgen.”

Spijkerman: “Bij mijn relaties merk ik ook dat er behoefte is aan kennis rondom huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten. Wat zijn de risico’s? Waar moet ik rekening mee houden op het gebied van aansprakelijkheid? En ook: wat kan ik wel en wat kan ik beter niet verzekeren? Natuurlijk hangen de antwoorden altijd af van de specifieke situatie."

Maar voor wie direct serieus aan de slag wil om arbeidsmigranten van goede huisvesting te voorzien, heb ik hieronder vast 3 tips. 

Tip 1: Denk goed na over wat u wilt bereiken

Gaat u aan de slag om eigen uitzendkrachten te huisvesten, of biedt u de huisvesting aan voor derden? Als ‘huisbaas’ heeft u een aantal wettelijke verantwoordelijkheden. En die gelden voor langere termijn. Maak daarom een strategische keuze en zorg voor een goede voorbereiding en uitvoering. Bedenk eerst hoe u waarde kunt creëren op basis van bijvoorbeeld uw bedrijfsprofiel en de inleners en opdrachtgevers met wie u werkt. 

Tip 2: Investeer in prettige en veilige huisvesting: het loont

Slechte huisvesting leidt tot slaaptekort en een slechte conditie van medewerkers. En daardoor kunnen mensen slecht gaan presteren, met alle risico’s van dien. Als goed werkgever wilt u blije uitzendkrachten. Zorg daarom bijvoorbeeld voor een leuke inrichting, bied faciliteiten om te kunnen ontspannen en vergeet ook belangrijke zaken als privacy en veiligheid niet.

Tip 3: Overleg met uw verzekeraar om zaken goed te regelen

Inspelen op nieuwe kansen heeft vaak invloed op de risico’s die u loopt. En daarom ook op uw verzekeringen, die misschien iets aangepast moeten worden om vrijuit te blijven ondernemen. Zorg sowieso dat de huisvesting altijd keurig op orde is. Het onderhoud, maar ook de veiligheid en hygiëne. Zo voorkomt u schade aan vastgoed én aan mensen.