Interview met Alieke de vries over Open netwerk

Een interview met Alieke de Vries, HR-manager bij Travers

Als HR-manager was Alieke de Vries op zoek naar manieren om samen met vakgenoten haar horizon te verbreden. Een ideale kandidaat dus voor Open van Centraal Beheer. Ze draait dan ook volop mee in dat netwerk.

HR 23 jul 2020 3 minuten

Alieke de Vries, HR-manager bij Travers

"Ik ben nu zo’n 2 jaar HR-manager. Toen ik op deze afdeling begon, merkte ik al snel dat het in de waan van de dag lastig is om ook regelmatig even stil te staan bij hoe het gaat. Via het Open Netwerk lukt dat wel. Tijdens die bijeenkomsten neem ik letterlijk even afstand van onze organisatie. Het is goed om samen met vakgenoten dieper op actuele thema’s in te gaan. En als ik weer terug ben, praat ik altijd mijn collega’s even bij. We kijken dan ook hoe we zelf invulling kunnen geven aan bepaalde thema’s. Open levert ons dus veel op: eigenlijk nog meer dan ik had verwacht.

Goede tips

Open is het netwerk van Centraal Beheer voor werkgevers en HR-professionals. De deelnemers werken in verschillende branches. "En dat is een voordeel", vindt De Vries. "Ik zit zelf in de sector zorg en welzijn. Maar ik krijg bijvoorbeeld ook regelmatig goede tips van een HR-manager in de accountancywereld.

Unieke combinatie

"Het is goed om regelmatig met vakgenoten te sparren. Ook online kunnen we elkaar vragen stellen. We helpen elkaar dus echt verder. En dan zijn er nog de masterclasses op Nyenrode. Die zijn ook altijd interessant. Al met al biedt Open mij dus een unieke combinatie om mijn horizon te verbreden."

Slim omgaan met data

De afgelopen keer ging de masterclass op Nyenrode over HR Analytics. "Reuze-interessant!", zegt De Vries. "Met dat onderwerp zijn we binnen onze organisatie nog nauwelijks bezig. Maar toen ik zag dat je data op een slimme manier kunt inzetten om beleid te ondersteunen... Dat was echt een trigger."

Nieuwe inzichten

"Neem het ziekteverzuim", noemt ze als voorbeeld. "Wat als we die cijfers nou eens koppelen aan de uitkomsten van het MTO? Dat kan nieuwe inzichten opleveren. En dat zou vervolgens zelfs tot nieuw beleid kunnen leiden. Je merkt: dankzij die masterclass is er echt een wereld voor me open gegaan."

Talentmanagement

"Ook een andere bijeenkomst op Nyenrode heeft me aan het denken gezet. We hadden het toen over talentmanagement. Hoe gaat dat eigenlijk bij ons?, vroeg ik me af. Beseffen onze medewerkers wel dat zij het bedrijf zijn? En krijgen ze wel genoeg kansen om daarbij hun talenten volledig in te zetten?"

Bevlogenheidsonderzoek

"Die vragen heb ik vervolgens ook binnen onze directie gesteld. En inmiddels hebben we binnen ons MTO ook al een bevlogenheidsonderzoek gedaan, met daarbij extra aandacht voor talentmanagement. Dat is het mooie van Open: die bijeenkomsten dwingen ons om dieper over dit soort dingen na te denken."