Administratie eigen bedrijf

Administratie van uw eigen bedrijf

Boekhouding? Administratie? Voor veel ondernemers geen favoriete bezigheid. Maar onderschat het niet. Een kleine fout kan grote en vervelende financiële gevolgen hebben. Ondernemer Dorrith de Roode kan daarover meepraten. 

Ondernemen 22 sep 2020 4 minuten

Zelf de administratie doen

“Toen ik in 2004 als zelfstandig ondernemer begon, dacht ik dat ik de belastingzaken en administratie van het bedrijf wel zelf kon doen. Maar daar verkeek ik me op. In dat eerste jaar kwam ik erachter dat ik nog aangifte moest doen. Te laat. Ik kreeg bijna een boete."

Toch niet alles zelf doen

“Gelukkig kon een oud kunstacademiegenoot, die al wat langer voor zichzelf was begonnen, me toen helpen. Ik besefte dat ik het tóch niet allemaal zelf afkon. Op de Kunstacademie staat creativiteit voorop. Je leert hele nuttige dingen, maar niet hoe je ondernemer wordt. Hoe je jouw eigen bedrijf promoot en hoe je de administratie moet doen. Dat heb ik in de praktijk moeten leren.”

Winst maken kost tijd 

“Inmiddels werk ik al jaren samen met een accountant die onder andere gespecialiseerd is in kunstenaars. Hij weet dat het 10 jaar duurt voordat een kunstenaar zijn draai heeft gevonden en een winstgevend product kan leveren. Hij vertelde me laatst dat ik daarin precies de gemiddelde kunstenaar ben.”

Hoe een accountant helpt

“Na 10 jaar uit de rode cijfers en nul qua inkomsten, zat ik eindelijk op bijstandsniveau. In mijn vakgebied heel normaal. Toch is het dat voor de fiscus niet. Mijn accountant weet dat perfect uit te leggen aan de Belastingdienst en beschermt zijn kunstenaars een beetje voor de ‘grote boze financiële buitenwereld’. Hij maakt mijn jaarrekening op, maar weet door zijn ervaring ook precies te vertellen hoe en waarop ik kosten kan besparen.”

Elke dag bijleren

“Tegenwoordig ben ik geen parttime ondernemer meer, maar fulltime. Dat betekent dat er veel meer facturen uitgaan. Wat dat betreft is de administratie wel groter geworden. Al heb ik mijzelf natuurlijk net zo hard ontwikkeld. De inkomstenbelasting zelf doen? Dat gaat me nog wat te ver. Maar mijn omzetbelasting geef ik om de 3 maanden zélf aan. Wie zo lang bezig bent als ik, heeft veel geleerd. Ik leer nog steeds elke dag bij. Maar ik maak niet meer de fout het allemaal zélf te willen. Als ik ergens niet uitkom, kan ik het altijd aan mijn accountant vragen.”

Neem contact op met de Ondernemers­advieslijn 

Kunt u wat hulp gebruiken bij succesvol ondernemen? Maak dan gratis gebruik van de Ondernemersadvieslijn van Centraal Beheer. Specialisten en adviseurs op verschillende gebieden helpen u graag!