Ondernemen

Aan de slag met verduurzamen

Ondernemen

Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven groeit het besef dat we op een andere manier met energieopwekking en -gebruik moeten omgaan. De verzekerbaarheid van duurzame energie-oplossingen en de bijbehorende risico’s vragen om een andere manier van denken. Jack Zuidweg, business partner vastgoed en duurzaamheid houdt zich dagelijks bezig met deze nieuwe risico’s.

9 sep 2020
2 minuten

Energietransitie in Nederland

Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor zonnepanelen. In 2019 werd voor het eerst meer zonne-energie opgewekt door bedrijfsgebouwen dan door woningen. Een andere duurzame ontwikkeling is de toename van het aantal laadpalen in Nederland. Eind 2019 waren er bij elkaar meer dan 50.000 publieke en semipublieke laadpunten. Daarnaast schat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat er nog 150.000 laadpalen op particuliere opritten staan.
Elektrische auto aan laadpaal in parkeergarage

De maatschappij en onze klanten verduurzamen

Centraal Beheer wil bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Dat betekent dat we op een andere, nieuwe manier naar risico’s moeten kijken. Een voorbeeld: brandbare dakisolatie en de combinatie van verschillende leveranciers leveren bij de aansluiting van zonnepanelen risico’s op. “Als een ondernemer eerst de brandbare dakisolatie moet vervangen, dan komt die business case om zonnepanelen aan te schaffen niet meer rond.

Samen onze relaties kijken we dan naar mogelijkheden om het pand en de bijhorende zonnepaneelinstallaties toch te verzekeren. We zetten daarbij altijd in op goede preventie. In sommige gevallen houdt dit in dat de klant de brandbare dakisolatie moet vervangen, maar dat is niet altijd zo. We bekijken altijd welke opties er nog meer zijn.”

Centraal Beheer verbindt klanten aan de juiste aanbieders

1 van de problemen waar ondernemers tegenaanlopen als zij zonnepanelen en laadpalen willen plaatsen, is de vraag wie ervoor in te schakelen. “Vanuit Centraal Beheer helpen wij ondernemers bij het kiezen van aanbieders die zich houden aan de normen en de gewenste kwaliteit leveren. Deze kennis delen we graag met onze klanten. Want niemand is gebaat bij de schade door in brand vliegende zonnepanelen of laadpalen.”

Hierbij werkt Centraal Beheer onder andere samen met het Verbond van Verzekeraars. Gezamenlijk adviseren zij de overheid over de beste voorwaarden waaronder zonnepanelen of laadpalen geplaatst kunnen worden.

De toekomst is duurzaam

“Wij doen heel veel kennis op in het verduurzamingstraject. Door bepaalde materialen te verzekeren en in bepaalde projecten te stappen, leer je als verzekeraar veel over de risico’s en de ontwikkelingen. Dus het is voor ons ook heel waardevol, omdat je weet dat verduurzaming straks gewoon ‘business as usual’ is.”