8 tips voor uw VvE zonnepanelen

8 tips voor uw VvE zonnepanelen

Steeds meer VvE’s kiezen voor zonnepanelen op hun appartementencomplex. En dat is niet voor niets.

VvE en vastgoed 3 jun 2020 5 minuten

Bereid u goed voor op zonnepanelen

Steeds meer VvE’s kiezen voor zonnepanelen op hun appartementencomplex. En dat is niet voor niets. Met zonnepanelen bespaart u op energiekosten, profiteert u van belastingvoordeel en verbetert u het energielabel van uw appartementencomplex. Wilt u ook zonnepanelen laten installeren?  In dit artikel acht tips van Pieter Moedt, VvE-specialist bij Centraal Beheer: ‘Bereid u goed voor op zonnepanelen en voorkom daarmee een hoop gedoe.’

8 tips voor uw VvE zonnepanelen 

Laat altijd een bouwkundig constructeur berekenen of u uw dak extra moet laten verstevigen. Zijn bijvoorbeeld de panlatten of tengels van uw pannendak sterk genoeg  om de zonnepanelen (PV) te dragen? Voor de bouwkundige aspecten van een zonnepaneelinstallatie gelden nog geen wettelijke verplichtingen. Wel geeft de NEN 7250-norm hiervoor richtlijnen. Zorg ook dat uw dak in topconditie is vóór plaatsing van de zonnepanelen: als de panelen eenmaal zijn gemonteerd, is het vaak lastiger om het dak te onderhouden.
Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen aanbieden. De situatie voor VvE’s is anders dan die van een rijtjeshuis. Schakel dus een partij in die gespecialiseerd is in installaties voor VvE’s. Ook hier geldt dat goedkoop meestal duurkoop is. Een gecertificeerde en ervaren leverancier heeft verstand van de specifieke details van PV-installaties. Spreek met uw leverancier ook een opleveringskeuring af en bewaar het bewijs. Die keuring moet op basis van de kwaliteitsnormen NEN 1010:2015 en NEN-EN-IEC 62446 gebeuren.
Power optimizers en micro-omvormers zijn kleine systemen achter elk zonnepaneel. Ze zijn brandveiliger en verbeteren het rendement van uw PV-installatie. Zet altijd de ingebouwde vlamboogdetectie in power optimizers aan. Die verbreekt de stroomkring automatisch als het systeem een vlam opmerkt. Heeft u geen power optimizers of micro-omvormers? Neem dan andere maatregelen om te voorkómen dat een storing in uw zonnepaneleninstallatie tot brand leidt, zoals losse oplossingen voor vlamboogdetectie.
Belangrijk is dat de PV-installatie gebeurt volgens de normen NEN 7250- en NEN 1010:2015. Dit houdt ook in dat zonnepanelen op een aparte groep of groepenkast zijn aangesloten.
Informeer vooraf bij uw gemeente of een omgevingsvergunning nodig is. Soms is dat het geval.
Daarmee slaat een brand in uw zonnepaneleninstallatie minder snel over naar uw pand. Daarnaast zijn de nieuwste zonnepanelen brandveiliger dan andere panelen. Deze glas-glas zonnepanelen zijn wel duurder in aanschaf, maar hun energieopbrengst zal waarschijnlijk minder snel afnemen. Let op: glas-glas zonnepanelen zijn zwaarder dan standaardzonnepanelen. Houd hier rekening mee bij de constructieberekening.
Vieze zonnepanelen leveren veel minder energie op. Laat ze daarom regelmatig reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Laat ook uw PV-installatie een keer in de 5 jaar keuren. Dat is goed voor de duurzaamheid van uw installatie en de veiligheid van uw pand. Voor de keuring gelden de normen NEN 1010:2015 en NEN-EN-IEC 62446.
Een zonnepaneleninstallatie verhoogt de waarde van uw pand, maar brengt ook extra risico’s met zich mee. Controleer dus of u nog voor het juiste bedrag verzekerd bent. Bent u onderverzekerd, dan krijgt u bij schade minder uitgekeerd.
Bereid u goed voor op zonnepanelen en voorkom daarmee een hoop gedoe
Pieter Moedt
 VvE-specialist bij Centraal Beheer

Wilt u uw VvE verduurzamen?

Voor VvE’s heeft Centraal Beheer een netwerk met partners die u kunnen helpen met het maken van het energieadvies en de realisatie van werkzaamheden. Neem gerust contact met ons op. Ook als u geen klant van Centraal Beheer bent. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur op (055) 579 8115. Of via vve.beheer@centraalbeheer.nl.