voorkom ziekteverzuim

7 tips om ziekteverzuim te voorkomen

Een gezond bedrijf vraagt om gezonde mensen. Om ziekteverzuim te voorkomen is het belangrijk te investeren in de geestelijke en lichamelijke gezondheid van uw medewerkers. Dit hoeft niet allemaal groots en moeilijk te zijn. Want zelfs met iets kleins als een verse lunch en een fietsstoel maakt u al een goed begin.

HR 21 okt 2020 4 minuten

Met deze tips valt ziekteverzuim te sturen

Voorkomen van ziekteverzuim begint bij een goede werkplek. Staan de bureaus op de juiste hoogte? Is het ook mogelijk om staand te werken? Of op een fietsstoel? Fitte medewerkers melden zich namelijk minder vaak en minder lang ziek. En hoe zit het met frisse lucht en daglicht? Extra tip: luchtzuiverende kamerplanten geven een werkplek een gezonde opkikker.
Een kwart van al het verzuim in 2017 werd veroorzaakt door psychisch verzuim (CBS, 2017). Medewerkers die thuisbleven met psychische klachten verzuimden gemiddeld 57 dagen. Maak daarom voldoende ruimte voor ontspanning op de werkvloer. En voorkom een burn-out bij uw medewerkers door stresskenmerken op tijd te herkennen.
Bij grijs verzuim voelt uw medewerker zich meestal ziek. Maar kan hij toch nog werken. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid of een gekneusde enkel. Veel oorzaken van grijs verzuim hebben te maken met problemen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan pesten, een te hoge werkdruk of de stijl van leidinggeven. Wordt er niks gedaan aan grijs verzuim? Dan is de kans op langdurige uitval groot.
Heeft uw medewerker last van spanningsklachten en zich daarom ziekgemeld? Arbeidsongeschiktheid door stressklachten heeft de juiste aanpak nodig. De duur van het verzuim wordt flink verkort als u uw medewerker op tijd doorverwijst naar de bedrijfsarts. Zodat uw medewerker snel de juiste hulp krijgt.
Werksfeer is belangrijk voor de geestelijke gezondheid van medewerkers. Is deze prettig? Dan zullen medewerkers zich minder snel ziekmelden. Ziet u dat mensen worden buitengesloten? Grijp dan snel in. Geef elkaar ook regelmatig complimenten of andere positieve feedback.
Samen met een preventiemedewerker zorgt u voor een goed verzuimbeleid. Hiermee richt u zich op het voorkomen en beperken van ziekte. Maak ook een duidelijk verzuimprotocol. Want wordt uw medewerker toch ziek? Dan vindt hij hierin alle regels die gelden bij ziekte.
Goed voorbeeld doet volgen. Denk daarom zelf 2 keer na voordat u zich ziekmeldt. Heeft u een kleine verkoudheid te pakken? En laat het werk het toe dat er heus een beetje gesnotterd mag worden? Met een extra pak zakdoekjes, keelsnoepjes en een warme pot thee komt u vast de dag wel door.

Hulp nodig bij verzuim

Het kan zijn dat u voor het eerst te maken heeft met een langdurig zieke medewerker. Of dat u medewerkers aanneemt en ook alles rondom verzuim alvast goed wilt regelen. Wat uw situatie ook is, wij hebben een passende oplossing.